Напишете дума/думи за търсене

Андропаузата не е повод за депресия

С напредване на възрастта жените навлизат в менопауза и отиват за консултация при ендокринолог, но хормонални промени настъпват и при мъжете. При някои от тях андропаузата е незабележима, но други имат сериозни оплаквания. Може ли мъжът отново да върне нивата на своя тестостерон и нужно ли е това, попитахме проф. д-р Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология на Александровска болница.

Желанието му намалява

„Докато при жените в менопауза има рязък спад на функциите на яйчниците, с напредване на възрастта само при част от мъжете функционирането на тестисите отслабва. Резултатът е, че след 70-годишна възраст серумните нива на тестостерона при 1/3 от мъжете наближават долната граница на нормата. А при 40-годишните мъже, между 5 и 10% имат такъв проблем”, казва проф. д-р Боянов. Той обяснява, че не е достатъчно само да има спад в тестостероновите нива в кръвта, за да се каже, че мъжът е в андропауза. Това състояние е съпроводено с оплаквания като по-бързо настъпване на умора, отслабване на мускулната сила, отпускане на мускулите. На мъжа му се спи повече, по-раздразнителен е. При някои се появят единични топли вълни, както при жените в менопауза. „Тъй като тестостеронът е либидоносният хормон, намалява и половото желание. Вероятността за добра сексуална активност също спада. Част от мъжете търсят лекарска помощ именно по този повод”, казва проф. Боянов.

Тестостеронът предпазва от остеопороза

Оказва се, че мъжът в андропауза може да развие остеопороза, защото тестостеронът, подобно на женските полови хормони, пази мъжката кост от загуба на плътността й. Друг доказан факт е, че пълните мъже с метаболитен синдром и страдащите от захарен диабет Тип 2, по-често развиват този синдром на нисък тестостерон. Има я и обратната връзка – ако в късните години на живота си, мъжът навлезе в андропауза, е по-изложен на риск да напълнее или развие захарен диабет. Евнухоидното затлъстяване в областта на бедрата, корема, стесняването на раменете и намаляването на мускулната маса, би могло да говори и за недостиг на тестостерон. „Липсата му намалява самоувереността на мъжа, но не може да е причина за тежка депресия”, казва проф. Боянов.

Ако мъжът има подобни оплаквания и отиде при ендокринолог, ще го попитат за предишни заболявания и наследственост, за психологическия климат в който живее, ще измерят неговата кръвна захар, кръвно налягане, мазнините в кръвта му – холестерол, триглицериди. Така ще се определи неговия сърдечносъдов риск.

Как се коригира сърдечносъдовия риск

„При нужда се коригира кръвното налягане, липидите, кръвната захар на пациента. Ако той е пълен, го стимулираме да отслабне. Физическата активност е гарант за здраве, включително мъжко полово здраве. В редки случаи, когато се установят ниски тестостеронови стойности и силни оплаквания, предписваме тестостероново заместително лечение”, обяснява проф. Боянов. То се предлага в краен случай и в прецизна дозировка, защото предозирането с тестостерон (както се случва при фитнес маниаците, приемащи анаболни и тестостеронови производни) може да доведе до увеличаване броя на червените кръвни клетки, до тромбози, до повишаване кръвното налягане, до покачване на сърдечносъдовия риск, до увеличаване обема на простатата и ако има няколко карциномни клетки в простатата, да им се даде тласък за растеж. Тестостеронът се приема под формата на мускулни инжекции (на 3-4 седмици или на 3 месеца) или гелове, които се мажат на ръката. В чужбина се предлагат още бонбони и лепенки с тестостерон.

Малък съвет
„За да не навлезе в андропауза мъжът ви, го насърчавайте да бъде слаб и спортен. Помагайте му да се храни здравословно, с по-малко мазнини и нека в живота му има много движение”, съветва проф. Боянов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X