Напишете дума/думи за търсене

Решете менюто за Великден отрано (+рецепти)

Ако отсега определите какво ще готвите за Великден, ще ви е много по-лесно да се организирате за празника и да осъществите идеите и желанията си. Освен това може да направите част от пазара по-рано и така да спестите някой лев. Знаете, че всяка година агнешкото например скача непосредствено преди Великден. Стартираме подготовката с...

Идеи за салати и предястия

Класическата зелена салата може да бъде разнообразена тази година. Например подгответе дресинг със сос от нар (ще го откриете в хипермаркетите и в арабските магазини) или вместо зелена салата купете айсберг и направете дресинг с аншоа, лимон, чесън и зехтин.

Към зелената салата може да добавите сушени домати, слънчогледови семки, запечени на тиган, кълнове, чеснови крутони, глазирани бейби морковчета и други. Тъкмо сега е времето да оставите кълновете да пораснат на прозореца ви и да имате невероятно интересна и полезна салата на трапезата.

Суперполезна салата със суперхрани е второто ни предложение за вашата великденска трапеза. Тя може да е на основата на спанак и лапад и да е разнообразена със сварена киноа, булгур, просо, кълнове, сушени боровинки, ядки и семена. Дресингът е класически: сол, черен пипер, зехтин, мед, ябълков оцет.

Табулето е перфектна салата за един обяд, който обещава да бъде доста тежичък. Табулето се приготвя от булгур, много магданоз, лимонов сок, малко белен домат на ситно, пресен лук, сол и зехтин.

Варените яйца с пълнеж са чудесно предястие за Великден. От закуската ще са ви останали начупени в тежката битка яйца. Махнете жълтъците и импровизирайте със съставките за пълнежа: изварата е чудесен вариант за основа на това предястие, защото е лека, а в същото време полезна. Разбъркайте извара или крем сирене с жълтъците, див лук, малко горчица, капчица табаско и сервирайте върху листата от зелена салата.

Великденска торта от палачинки е шедьовър, който се приготвя изключително лесно. Изпържете палачинките предварително и ги оставете във фризера до деня преди Великден. Седмица преди това може да приготвите и плънката, която също да ви чака в хладилника. Тя може да се състои отново от извара, овкусена със зелени подправки, от крем сирене със студенопушена скумрия и няколко лъжици сос от хрян, от варено пилешко или патешко месо, карамелизиран лук и пресни зелени подправки. Тортата може да бъде сглобена изцяло според вашите вкусове и въображение.

Печената шунка с глазура е нещо, което може да бъде не просто предястие, а главен герой на великденската трапеза. За целта е необходимо да се снабдите предварително с голямо парче пушена шунка с кожата. Нарязвате кожата на ромбчета и я натърквате със смес от прясна салвия и зехтин. Оставяте да престои няколко часа в хладилника, след което печете на 180 градуса 1 час. В това време приготвяте глазурата: 1 портокал, нарязан на парчета заедно с кората, се задушава в тиган на бавен огън с 2 ч.ч. сок от портокал, ? ч.ч. мед, 2 с.л. оцет, сол, дафинов лист и няколко карамфилчета. След като течността се изпари, махате дафиновия лист и карамфилчетата. Намазвате шунката с глазурата и печете още четвърт час.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X