Напишете дума/думи за търсене

Мира Петрини: Да си сготвите типична френска вечеря, е доста лесно всъщност (+рецепти)

Някои ще кажат, че френската кухня е претенция и поза, положена на стари лаври и гарнирана с голяма доза високомерие. Лично за мен това е кухня, доказала се във времето, наложила се в традиционния си вид или като основа на много места по света, здраво стъпила на историята си и развиваща се заедно с настоящето.

Може ли да посъветваш една българка как с обичайните продукти и подправки, които се срещат най-често на нашия пазар, да сготви една много подобна на френска вечеря?

- Това всъщност е доста лесно. Както вече споменах, семейната френска кухня е достатъчно лесна и достъпна и продуктите не са чак толкова специфични. Много лесно предястие е козе сирене, запечено върху филийка ръжен хляб и поднесено още топло върху накъсана на едро зелена салата, подправена с дресинг от сол, оцет, горчица и зехтин. Също така сравнително достъпни и лесни за направа са различните видове киш – например киш Лорен с яйца, сметана и пушени гърди, като ементалът в рецептата се заменя чудесно с кашкавал. Ако искате малко по-изискан вариант – киш с броколи и сьомга, придружен от зелена салата и чаша розе е чудесен вариант за лек обед или вечеря по френски. В сезона на черешите може да направите клафути, лятото да поднесете печеното на скара месо с класически рататуй или с домати по провансалски, а зимата – с картофен огретен от Дофине („гратен Дофиноа“). Една от най-лесните и популярни във Франция летни салати за пикник или за вечеря, когато не ви се занимава в кухнята, се приготвя от варен ориз, консерва риба тон, домати и краставици на кубчета и черни маслини. През зимните дни може да приготвите лучена супа или телешка яхния със сметана (blanquette de veau), а за десерт – флан, нормандска ябълкова тарта или шоколадова тарта. По коледните празници, които прекарах в България, видях в магазина пушен кашкавал. Не го бях опитвала дотогава и си донесох едно парче. Установих, че чудесно замества сиренето реблошон в едно от най-популярните френски зимни ястия – тартифлет. Някои печива също са с достъпни на българския пазар продукти, стига да сте на „ти“ с месенето – нещо, което невинаги важи за мен – например фугас, бриош, гаш от Ванде или фуас от Аверон.

Какво има в момента в хладилника ти и без какво не оставаш никога?

- Хващате ме в момент, в който сме направили ежеседмичното пазаруване, така че е доста пълен, към края на седмицата ще е значително по-празен. Хладилникът донякъде отразява еклектиката на кухнята у нас – в момента в него има сезонни плодове и зеленчуци, месо, яйца, мляко, сметана, няколко вида сирена от поне пет различни националности, необходимите продукти за типичната английска закуска, която си правим няколко пъти годишно вкъщи под формата на брънч, френска горчица и по един буркан лютеница, тайландски сос сате и маринована аншоа.

Българското в мен няма да си отиде, затова и никога не оставам без кисело мляко. Също така гледам винаги да се намират и яйца, сирене и кори за баница във фризера, така винаги може да се приготви набързо една вечеря или закуска.

Любимата закуска у вас през уикенда?

- Като цяло кроасани и техните производни, които във Франция се наричат „виенски печива“, защото са придобили известност с виенските пекари, установили се в Париж през XIX век, въпреки че се предполага, че първоначално са дошли във Франция с Мария-Антоанета. Но през 1838-1839 година австрийският офицер Аугуст Занг отваря виенска хлебарница в Париж и представя на широката публика виенските кифлички kipferl, които с времето са се превърнали в днешните кроасани. Тези, които похапваме на закуска, не ги правя аз, а ги купуваме от близката пекарна. Когато реша аз да се заема със закуската, най-често се спирам на палачинки или пържени филийки.

Ти често посещаваш курсове. Какво е най-любопитното, на което те научиха?

- Може би не най-любопитното, но едно от най-полезните неща, които научих, е как да определя степента на изпичане на говеждо или патешко месо например с помощта на палеца и показалеца. Иначе освен някои специфични техники, каквото е боравенето със сифон, основното, което научих, е, че трябва да се работи с добри продукти, по възможност сезонни, ножовете да са винаги добре наточени и винаги да се спазват пропорциите при десертите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X