Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме слънчеви очила

Cлънцето става все по-силно и очите се нуждаят от ефективна защита срещу ултравиолетовите лъчи. През последните десетилетия вредните лъчения са повече. Това се дължи на частичното нарушаване на озоновия слой, който има свойството да филтрира UV лъчите. Изследванията показват, че продължителното излагане на слънце може да доведе до развитие на катаракта. Т.нар. перде се характеризира с отслабване на остротата на зрението. Пациентите описват състоянието си като гледане през замъглено стъкло.

За да предпазите очите, трябва да изберете качествени слънчеви очила. Търсете ги в оптиките, а не по уличните сергии. Иначе може да си навредите. Ако изберете модел с тъмни стъкла, но без UV филтър, зеницата се лъже и остава по-широко отворена, в резултат на което в нея навлизат повече ултравиолетови лъчи. Човешкото око притежава известна физиологична защита спрямо светлината, но при ярка светлина тази естествена бариера става недостатъчна.

Избирайте слънчевите очила в зависимост от условията, в които искате да ги ползвате - в градска среда, по време на шофиране, за морския или планински курорт. Качествените модели са придружени от паспорт, в който е отбелязана в проценти защитата от ултравиолетовите алфа и бета лъчения. Там е записана в нанометри и дължината на вълните, блокирани от очилата. Пълно предпазване дават моделите с означение 400 nm.

Паспортът информира и за други параметри, приети в страните членки на Европейския съюз. Маркировката СЕ трябва да е придружена с цифра от 0 до 4, която бележи степента на защитата. Индексът 0 означава, че ултравиолетовите лъчи са 100% филтрирани, светлопропускливостта е от 81% до 100%, а стъклата не са оцветени или са леко тонирани. Такива очила могат да се използват при облачно време и при слаба осветеност. 1 е показател, че се пропуска светлина около 60%. Подобни модели са подходящи за градски условия. Индекс 2 осигурява средна защита при слънчево време и са бариера за 70% от светлината. Степен 3 се препоръчва за море и планина. По високите места въздухът е разреден и слабо филтрира ултравиолетовите лъчи, а водната повърхност и снежната покривка ги отразява. Очилата с индекс 4 имат минимална светлопропускливост. Може да ги носите на високопланински открити места. Често се препоръчват на хора с очни заболявания. Заради високата им степен на защита и намалената видимост е забранено шофирането с тях.

Зад волана е най-добре да слагате очила с поляризирани стъкла. Те са покрити с филтър, премахващ отблясъците, и не допускат да ви заслепяват стъклата на колите, огледалата и други лъскави повърхности. Така повишавате сигурността си на пътя.

Най-важно е да следите за ултравиолетовата защита, а какъв ще е цветът на стъклата и тяхната форма е въпрос на лично предпочитание. Обърнете внимание дали тонирането е равномерно, иначе очите са уморяват. Специалистите препоръчват да избираме по-големи стъкла, за да предпазват очите и нежната зона около тях. Рамките трябва добре да прилепват, но да не стягат. По този начин максимално се ограничава страничното проникване на слънчева светлина.

Съхранявайте очилата в твърди калъфи, които пазят от счупване и надраскване. Почиствайте ги с кърпичка, като преди това ги измиете с вода или леко овлажните стъклата. Може да използвате и специален спрей.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X