Напишете дума/думи за търсене

Съдове от чугун – най-добрият избор за готвене (+рецепта)

снимка: Мила Иванова

Чугунените съдове за готвене се завърнаха като супер актуални, след като няколко десетилетия отлежаваха в мазетата на нашите любими баби. В чугун се е готвело още през 17 век и тези изделия са били толкова ценни, че често са присъствали в завещанията на хората. Защото не е все едно кой ще наследи безценната ти чугунена тенджера, нали?

Днес сме късметлии, че може да притежаваме чугунен тиган или тенджера и без да сме нечии горди наследници. В големите градове вече се намират магазинчета, които ги предлагат, но ако не знаете къде да ги откриете, потърсете в онлайн магазини – нашенски и чужди. В английския Amazon например може да ги търсите като „cast iron” и да се радвате на огромен избор от артикули. Четете коментарите, преди да поръчате, и изберете съд с гаранция. Някои от чугунените тигани са с гаранция за цял живот, затова и цената им е по-висока – 25-30 паунда.

Защо да изберете чугун?

Най-вече защото сготвеното в него е извънредно вкусно и здравословно. Разбира се, за целта трябва да знаете как да поддържате съда и как да приготвяте храната в него. Има всевъзможни рецепти за чугунени съдове, включително на хляб, пица, баница, аламинути и десерти. Месото, приготвено в чугун, става божествено и се разпада на нежни конци, като в същото време придобива неустоима, хрупкава коричка. Освен това с чугунените съдове пестим от електроенергия, тъй като те имат свойството да пазят топлината. Чугунът е с много висока топлинна вместимост и веднъж загреете ли го, топлината дълго ще се задържи в него. Не само че пестите от електроенергия, но и приготвяте храната си бавно, което съхранява повече полезни вещества от продуктите в нея. Освен това капакът на чугунената тенджера е толкова тежък, че не позволява никаква част от парата да излезе от манджичката, с което съхранява и полезните минерали, и всички чудесни аромати.

Чист чугун или с емайлирано покритие?

Преди да купите такъв съд, трябва да решите дали той да е от чист чугун или да бъде с емайлирано покритие. Чистият чугун е автентичният вариант – този, в който са готвили бабите ни, но е по-труден за поддръжка. След като го купите, известно време трябва да се грижите за него по-специално, докато не образува патина. След измиване трябва веднага да го подсушавате. Изобщо влагата няма място по чугуна, защото съдът ще ръждяса. По тази причина в чисто чугунен съд не е добре да оставяте ястията да пренощуват. Това създава дискомфорт на домакините, които, за да пестят време, обикновено съхраняват храната в хладилника в съда, в който са я готвили. С тиган или тенджера от чист чугун това не може да се случи. Също така не се препоръчва в чист чугун да готвите кисели продукти като домати.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X