Напишете дума/думи за търсене

Флекситариан диета е подходяща за вегетарианци

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

гъвкавост

много вкусни рецепти

недостатъци

набляга на домашното готвене

ако не харесвате плодове и зеленчуци, изберете друга диета

Тип: балансира

Целта: загуба на тегло, оптимално здраве

Твърдението: Флекситарианците тежат 15 % по-малко от хората, които ядат месо. Страдат по-рядко от сърдечносъдови заболявания, диабет и живеят средно 3,6 години по-дълго.

Теорията: Флекситариан е дума, съставена от две – флексибъл (гъвкав) и веджитериън (вегетарианец). Диетата е измислена от диетолога Доун Блатнър и тя твърди, че не трябва задължително да елиминирате месото, за да пожънете ползите, които носи вегетарианството. Съвсем приемливо е от време на време да похапвате сандвич с колбас или пържола, когато ви налегне носталгия към месото.

Как работи

За да станете флекситарианец, трябва да се придържате към пет основни хранителни групи в диетата си. Те са: „ново месо” – тофу, боб, леща, ядки, семена и яйца. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести, млечни рани. Захарта и подправките (от сухи билки до дресинг за салати) са добре дошли. Този петседмичен план включва закуска, обяд, вечеря и похапване между основните хранения. Той се базира на режима 3-4-5. Закуската включва около 300 ккал, обядът 400, а вечерята 500. Двете похапвания между храненията са около 150 ккал. Общият брой на дневните калории не бива да надхвърля 1500. Зависи от нивото на вашата физическа активност, пол, тегло и височина, може да напаснете хранителния режим с по-малко или повече калории дневен прием.

Ще отслабнете ли

Със сигурност. Проучванията показват, че вегетарианците приемат по-малко калории, по-слаби са и имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото хората, които похапват месо. Ако ядете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести, със сигурност ще се чувствате сити, независимо че не сте консумирали висококалорични храни. С този „калориен дефицит” и с ненатрапчива физическа активност, ще свалите килограми. Колко и за колко време зависи от вас.

Съществуват ли рискове за здравето

Тази диета е полезна за сърцето. Помага за контролирането на холестерола и кръвното налягане. Това се дължи до голяма степен на растителния протеин, който е по-богат на фибри, отколкото животинският. Не е толкова мазен и не съдържа холестерол. Освен това този хранителен режим помага за превенция и контрол на диабета. Препоръчителен е приемът на мултивитамини, които е добре да бъдат съобразени с пола.

Лесна ли е за спазване

Много. Създателката на диетата твърди, че не трябва да се спазва стриктно, тъй като основната й цел е да има прогрес, а не да сме перфектни до последния сантиметър на ханша.

Ситост

Ще се чувствате достатъчно сити. Ако изберете тази здравословна диета, базирана на приема на богати на фибри зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, то няма как да изпитате глад между храненията.

Скъпа ли е

Не се изискват никакви екзотични съставки. След като ще заобикаляте и месарския магазин, то със сигурност портфейлът ви няма да се олекоти особено.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X