Напишете дума/думи за търсене

Ако сте сами на Рождество

Гледайте да не си стоите сами вкъщи и да се самосъжалявате или да мислите колко ви е тежко, че любимите ви хора не са до вас. С тъга и мрачни мисли няма да можете да ги привлечете по-близо до себе си, затова помислете за човека, който можете да направите по-щастлив - самия себе си.

Украсете къщата

Дори и да не чакате гости, създайте си празнично настроение. Сложете елха, гирлянди, свещи и задължително подаръци под елхата - за близките, които ще дойдат след празниците. А ако не чакате никой дори след Коледа, си купете сами подарък, който опаковайте красиво и поставете под елхата. Ако сте някъде далеч от дома, пак не се колебайте да си направите коледен кът с гирлянди и свещи. Дори и да е съвсем малък, ще ви създаде усещане за коледния дух.

Направете си лична вечер

Кой е казал, че празничната вечер трябва да премине в суматоха, шум и с много хора наоколо. Ако така или иначе не си падате по партитата и нямате заради кого да отидете някъде, не се насилвайте. Ако не ви се ходи сред непознати, просто си останете вкъщи. Позволено е само при условие, че не забравяте правилото за самосъжалението.

Вечерта ще е празнична, ако си доставите удоволствия, така че спазвайте едно правило - всичко е позволено. Купете си от любимата шоколадова торта и я изяжте цялата, дори и да сте на диета. Купете си скъпо шампанско, каквото друг път не сте си позволявала. Пуснете си музиката, която харесвате и не слушате, когато сте с други хора. Гледайте любимия си филм, който вече сто пъти сте въртели и знаете наизуст, но все още обожавате. Прекрасно е, когато няма кой да ви прави забележки, кой да ви се подиграва или да ви мърмори. Мнозина, които са принудени да празнуват с куп роднини, може искрено да ви завидят, че правите каквото си искате.

Побъбрете с близък човек

Наистина повечето ви приятели ще празнуват по това време или ще се приготвят трескаво за някое парти, но винаги може да се сетите за някой близък, когото не сте чували отдавна или знаете, че се чувства самотен. Не се колебайте, позвънете му, за да си побъбрите. Всички знаем, че приятелските приказки са винаги сладки, дори и по телефона.

Интернет е вечното спасение

Винаги когато на човек му е скучно или няма какво да прави, може да намери разтуха в интернет. Там може да прекарате часове и дори да не усетите как лети времето.

Дори Коледа да е семеен празник, прекалено много хора го прекарват онлайн. Много от тях просто са се оказали сами в празничната нощ и се “събират” в различни форуми или чатове, за да прекарат с някого времето. Други пък са толкова отегчени от семейното празненство, на което присъстват, че пак следят какво се пише в любимите им сайтове през телефона си. Така че със сигурност във виртуалното пространство няма да скучаете.

Участвайте в благотворителна инициатива

По време на празниците се организират различни благотворителни прояви. Може да станете част от някоя такава и не само да не сте сами, но и да се чувствате полезни. Това ще ви помогне да превъзмогнете всякакви чувства, които могат да ви тормозят в края на годината - че не сте постигнали достатъчно, че не сте изпълнили плановете си за тази години, че остарявате... Когато правим добро за другите, всъщност правим най-голямо добро на себе си, защото се чувстваме изпълнени с топли чувства.

Има асоциации, които организират различни прояви и с радост биха приели доброволец, който да им помогне през този натоварен период от годината. Може да попитате във вашата община дали има планирани някакви дейности, в които да се включите.

Проверете за инициативи на Българския Червен кръст (www.redcross.bg). Около празниците БЧК винаги се заема с не едно събитие. Може да попитате и в някой дом за сираци дали нямат нужда от помощ при подготовката на тържеството за малчуганите.

Заминете на екскурзия

Ако знаете, че трябва да сте сами по празниците, винаги можете просто да се включите в някоя група от пътуващи и да отидете на екскурзия. Така ще сте сред хора на непознато място и няма да ви се налага да се чувствате изолирани в собствения си дом. Понякога могат да се намерят изключително добри оферти в последната минута. А ако сте изпуснали възможностите за екскурзия, не се колебайте да отидете на концерт на открито, каквито се организират в новогодишната нощ. Сред множество от хора няма да се чувствате сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X