Напишете дума/думи за търсене

Как да направим изключително полезното ядково мляко

Постоянно четем за киноа, чиа, кокосово мляко и масло, брашно от лимец, годжи бери и какви ли не още суперсъставки и храни, но когато се изправим пред тях в магазина, всъщност не знаем за какво да ги ползваме и ги отминаваме. Даваме ви няколко идеи, които да ви зарибят в приготвянето на ястия с тези суперхрани, и оставяме на вашето въображение да продължите поредицата.

Как се приготвя ядково мляко

Накиснете 50 г сурови ядки в 300 мл вода и оставете за една нощ. На сутринта изхвърлете водата и добавете нови 300 мл вода. Пасирайте в блендер и прецедете. Това е!

Ако нямате нужда от гладка структура на млякото, може и да не го прецеждате. Ако пък искате да го направите неустоимо за пиене, подсладете го с мед и при пасирането добавете плод по избор.

Кокосово мляко

Може да го намерите в големите хипермаркети и в специализирани магазини. Може и да си го приготвите вкъщи, като загреете чаша и половина вода, но без да кипва. Половината от водата и чаша кокосови стърготини слагате в блендера и пасирате 1-2 минути. След като го прецедите, го смесвате с останалата вода и отново прецеждате. Може да се консумира подсладено или да се използва за различни ястия. Погледнете предложенията ни за къри – всяка от тези гозби би се обогатила още повече от една доза кокосово мляко.

Разбира се, с него може да правите закуска с овесени ядки, смути, да заместите кравето мляко в рецептата за палачинките и т.н. То ще направи от най-обикновения огретен сензация, особено ако добавите и малко кокосово масло. Използвайте го и когато правите супа – особено подходящо е в комбинация с риба и морски дарове. Е, за шкембе чорба не става, но пък може да го добавите към лещата заедно с ориенталски подправки – джинджифил, кориандър, къри, канела, и ще се радвате на екзотичен и много наситен аромат и вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X