Напишете дума/думи за търсене

6 от най-мистериозните убийства в историята

Красивата Елизабет Шорт става известна в медиите като Черната далия.
Красивата Елизабет Шорт става известна в медиите като Черната далия.
2. Черната далия

Студената сутрин на 15 януари 1947 г. в Лос Анджелис се оказва шокираща за домакинята Бети Берсингър и нейната 3-годишна дъщеря. Майката вървяла с детето си по улица близо до незастроен парцел, когато нещо привлякло вниманието ѝ. Решила, че хвърлената близо до тротоара фигура е на счупен пластмасов манекен, но щом се доближила разбрала, че жестоко греши. Ужасяващата

гледка на разрязано на две женско тяло

накарало Берсингър веднага да се обади в полицията.

Тя установила, че по тялото няма нито капка кръв, което ги навело на мисълта, че жертвата е била умъртвена на друго място и по-късно пренесена навън. Вътрешностите се намирали под тялото, а устата на лицето била разрязана така, че трупът да изглежда с широка усмивка. По крайниците ѝ били забелязани синини, които навеждат разследващите на мисълта, че е била връзвана и изтезавана. Жертвата се казва Елизабет Шорт, но в медийното пространство става популярна като Черната далия. Псевдонимът ѝ най-вероятно идва оттам, че 22-годишната красавица много харесвала черния цвят и често забождала цвете в косите си.

Има много съмнения, че извършителят на зверското убийство е самият баща на Елизабет Шорт. Двамата често имали разпри. Когато е на 18 г., Елизабет напуска дома си с мечтата да стане кинозвезда в Калифорния. Оттогава тя не се е виждала с баща си. Други варианти за извършителя са няколко мъже, с които Шорт е имала любовна връзка.

3. Зодиак

Скица на заподозрения убиец, който се подвизава под името Зодиак.
Скица на заподозрения убиец, който се подвизава под името Зодиак.

Мрачната и изпълнена с шифъри история за мистериозния Зодиак започва през декември 1968 г., когато полицията в Калифорния получава сигнал за два открити трупа. Млади мъж и жена са били застреляни на паркинг в близост до колата им.

Седем месеца по-късно убийството почти се повтаря. На друг паркинг отново е застреляна млада двойка, но мъжът оцелява. По спомените си той описва извършителя - бял мъж на средна възраст, с руса коса и очила. След това до редакциите на местните вестници

Подписът Зодиак
Подписът Зодиак
започват да идват криптирани писма

от Зодиак. От разчетеното журналистите и полицаите разбират за мотивите на убиеца. “Обичам да убивам хора, защото е толкова забавно. По-забавно е от ловуването в гората, защото човекът е най-опасният звяр от всички животни”, пише Зодиак.

Робърт Дауни Джуниър играе главна роля във филма, посветен на убийствата на Зодиак.
Робърт Дауни Джуниър играе главна роля във филма, посветен на убийствата на Зодиак.

Той е обвинен в убийството на 7 души - четирима мъже и три жени. Те са на възраст между 19 и 29 години, като за разследващите остава неизвестна връзката между лицата. Те са извършени през 1968 и 1969 г. в няколко града на Северна Калифорния. Отличителната черта на Зодиак са криптираните писма, които изпраща, и символът, подобен на мишена, с който се подписва. До вестникарските редакции той изпраща и части от окървавените дрехи на жертвите си. По този начин дълго задържа вниманието на медиите върху себе си. През 2004 г. случаят е закрит, без да е заловен извършител, но през 2007 г. отново е открит. Заплетената история за Зодиак от сраниците на вестниците се пренася и на големия екран. През 2007 г. излиза едноименният филм на режисьора Дейвид Финчър, в който участват Марк Ръфало и Робърт Дауни Джуниър.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X