Напишете дума/думи за търсене

Наталия от "Под гъбката": Бюрекът с месо е любим на семейството ми (+рецепти)

Тайландско къри

Необходими продукти:

400 г пилешки гърди на кубчета

200 г басмати ориз

300 мл кокосово мляко

1 глава лук на дребни кубчета

2 скилидки чесън на ситно

2-3 см корен от джинджифил, настърган

2 ч.л. млян кимион

1 1/2 ч.л. млян кориандър

1 ч.л. куркума

1 ч.л. сладък червен пипир

сол

за поднасяне:

1 връзка пресен магданоз

1 лайм (или лимон)

200 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

1 Накиснете ориза в студена вода за 5 минути. След това го измийте под течаща студена вода, изсипете го в тенджера и го залейте с 540 мл. Вода. Добавете сол, сложете капака и пуснете котлона на максимум. Щом водата кипне, намалете котлона ( на 1 или 2) и варете 20 минути без да се повдига капака. Щом времето изтече, отместете тенджерата от котлона и оставете ориза похлупен за 5-10 минути.

2 В тиган с незалепващо покритие запържете месото за няколко минути, докато придобие златист цвят.

3 Пренесете го в чиния, забършете тигана с кухненска хартия и сложете за 20-30 секунди лука, чесъна и джинджифила, след което ги залейте с 1/3 от кокосовото мляко и задушете на среден огън 5- 6 минути докато лукът не стане прозрачен. Намалете леко котлона и добавете всички поправки, месото и останалото кокосово мляко. Гответе на тих огън, докато месото е готово.

4 Поднесете кърито с ориз, кисело мляко, парченце лайм и обилно поднесено с нарязан на ситно магданоз.

Разядка от печени чушки

Необходими продукти:

4 печени червени чушки

1 скилидка чесън

50 гр сирене

1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1 Чушките се нарязват на дребно, към тях се прибавя олиото и чесъна и се пасират.

2 Сиренето се натрошава и се прибавя към разядката.

3 Разбърква се и се сервира.

Ако желаете, може да пасирате и сиренето с другите продукти, но аз предпочитам да се усещат по-едри парчета. Количеството на продуктите е ориентировъчно. Според вкуса си може да намалите или увеличите някой от тях.

Яхния с нахут

Необходими продукти:

1 глава лук

400 г нахут

1 червена чушка

1 морков

150 мл доматен сок

1/4 ч. л. червен пипер

1 с.л. брашно

сол

кимион

черен пипер

джоджен

олио

Начин на приготвяне:

1 Накиснете нахута за една нощ във вода. На следващия ден сменете водата и сложете да ври заедно с нарязания на ситно морков, като не забравяте да посолите. Аз използвах херметическа тенджера и при мен беше сварен за 25 минути.

2 Задушете нарязания на дребно лук в олиото, добавете нарязаната на дребно чушка и продължете задушаването до омекване на зеленчуците. Прибавете доматите, червения пипер и брашното.

3 Разбъркайте добре и започнете да добавяте от бульона на нахута, докато постепенно прибавите цялото количество нахут.

4 Овкусете с черен пипер, джоджен, кимион.

Вълчи тутманик

Необходими продукти:

за тестото:

1 кубче мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

300 мл хладка вода

2 яйца + 1 белтък

около 1 кг брашно

100 мл мазнина (смес от олио и разтопено масло)

за плънката:

1 кг кайма

4-5 с.л. олио

4 големи глави лук

чубрица

черен пипер

кимион

за намазване :

1 жълтък

Начин на приготвяне:

1 В купа се слага 50 мл топла вода, натрошава се маята, прибавя се захарта и 1 с.л. брашно. Остава се на топло, докато шупне маята.

Брашното се пресява.

2 В голяма купа се сипва 800 г от пресятото брашно. Прави се кладенче и в него се слагат шупналата мая, 300 мл топла вода, яйцата, солта. Замесва се меко тесто. Ако е необходимо, се добавя по малко от останалото брашно, докато се образува меко, нелепнещо тесто.

3 Тестото се доомесва, като се прибавя лъжичка от мазнината. Меси се, докато мазнината се поеме от тестото, след това се добавя следващата лъжичка. Така тестото се меси, докато се усвои цялата мазнина. Покрива се с памучна кърпа или със фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си, поне за 40-50 минути.

4 През това време в дълбок съд се загрява олиото и в него се запържва нарязания на едри кубчета лук.

5 Като се позапържи лукът, се добавя каймата и се задушава. Накрая се прибавят черния пипер, кимионът и чубрицата на вкус .Ако е необходимо, към плънката се добавя и сол.

Готовата плънка се оставя да изстине.

6 Втасалото тесто се разточва на кора. Върху нея се разпределя плънката и се навива на руло. Нарязва се на парчета около 4 см.

7 Парчетата се нареждат в голяма намаслена тава. Тутманикът се намазва с разбит жълтък. Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса за 35- 40 минути или до зачервяване.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X