Напишете дума/думи за търсене

Места в дома, които забравяме да чистим

Домът се чисти редовно с прахосмукачка, подовете се мият, килимите си изтупват. Но има 8 места, които много често биват забравени. А те също събират достатъчно нечистотии, за да направят микросредата, в която живеем не съвсем добра.

Чекмеджетата

Независимо дали в тях се съхраняват дрехи или други вещи, имат нужда редовно да биват изпразвани и почиствани. Макар да не го забелязваме, те също събират малки мръсни частици, а с времето може да се появи и неприятна миризма.

Щорите и пердетата

По тях също неусетно се събира много прах, а после с отварянето на прозореца или вратата из помещенията политат мъничките вредни частици. Затова при следващото чистене с прахосмукачка, почистете и тях, но с мек накрайник.

Матраците

Не е необходимо да се чистят при всяка смяна на спалното бельо. Но на два - три месеца трябва да го правим, за да се отървем от вредни микроорганизми, включително от акари. Освен със съдействието на специализирана фирма, матраците може да се почистят и с подръчни средства. Смесете в буркан половин чаша сода за хляб с няколко капки етерично масло от лавандула. Разклатете добре, докато се получи еднородна смес. През сито поръсете матрака и оставете за един час. После оберете с прахосмукачка. Маслото от лавандула има антибактериален ефект, а содата поглъща прахта, миризмите и влагата. По този начин може да се почистят и възглавниците.

Под леглото и дивана

Понякога ги пропускаме, но е важно да не го правим, защото са много удобно място за събиране на какво ли не.

Метлата

Дори тя има нужда от почистване, защото в нея се застояват всякакви малки боклуци, включително влакна, косми, и разбира се, прах.

Диваните

При тях случаят е почти като при матраците. Но е необходимо по-често почистване, например веднъж седмично.

Перваза под прозореца

Особено през зимата, когато всичко е затворено, а прозорците са скрити зад дебели завеси, това място събира повече прах. Затова трябва при всяко почистване на дома с прахосмукачка, да не се подминават и первазите.

Клавиатурата

Нейното почистване освен, че ще ни предпази от част от микробите, ще помогне и за по-доброто функциониране на компютъра. Почиствайте обаче само със средства, които са направени специално за целта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X