Напишете дума/думи за търсене

Кои храни са нужни за здрава жлъчка

Наличието на хроничен холецистит също изисква щадяща диета. Храната трябва да се консумира често и на малки порции – от около 300 г. Препоръчва се храна, съдържаща протеини, а също и умерено количество мазнини от растителен произход. Животинските мазнини са напълно противопоказни, тъй като спомагат за застоя на жлъчния сок и затрудняват изтичането му. В менюто не бива да присъстват продукти, съдържащи етерични масла, месни, рибни, гъбени супи, черен пипер, киселец, хрян, репички, ряпа, месо, кисели краставички, туршия, гъби, студени храни и напитки (сладолед, сода). Не бива да се консумират продукти, които съдържат груби фибри – ръжен хляб, бобови храни, ядки. Вредни са шоколадът, какаото, кафето, сладкарските изделия.

От друга страна, важно е да включвате в менюто си продукти с жлъчегонно действие. Сред тях са млякото, заквасената сметана, варените яйца, зелето, плодовете, зеленчуците, горските плодове. Те ще спомогнат за отделяне на жлъчния сок от черния дроб.

Полезни храни

Моркови, чушки, тиква

Тези зеленчуци съдържат каротен, който, трансформирайки се във витамин А, подобрява дейността на жлъчния мехур.

Херинга и риба треска

Съдържат важни омега киселини, които са съставна част от жлъчния сок.

Калина (офика)

Отварата от плодовете на това дърво съдържа вещества, които подобряват качеството на жлъчния сок.

Зеле

Този зеленчук има способността да извежда токсините от организма. Взема активно участие в осигуряване на здравето на жлъчния мехур и формирането на жлъчния сок.

Водорасли

Съдържат голямо количество органически йод, който е средство за профилактика на повечето заболявания на жлъчния мехур.

Цвекло

Подобно на зелето, цвеклото притежава отлични пречистващи и детоксикиращи свойства, което го прави чудесен продукт за здрава жлъчка.

Ябълки

Благодарение на съдържащите се в тях пектин и желязо, те повишават качеството на отделяния жлъчен сок.

Сушени кайсии, стафиди, фурми

Източник на калий, който е необходим за осигуряване на нормалния тонус на стените на жлъчния мехур.

Цикория

Подобрява кръвообращението и обменните процеси, протичащи в жлъчката.

Шипки

Благодарение на високото количество натурален витамин С, те играят важна роля за здравето на жлъчния мехур.

Кафяв ориз

За разлика от белия ориз, кафявият съдържа много фибри, които подобряват храносмислането. Хората, които имат проблеми с жлъчката или при които този орган е отстранен, често страдат от запек, поради което трябва да консумират храна, богата на фини фибри.

Овесени ядки

Те също се препоръчват, особено като закуска, която едновременно дава енергия и снабдява с фибри, необходими за дейността на стомашно-чревния тракт.

Горски плодове

Ягодите, малините, къпините, боровинките пречистват бъбреците и служат за профилактика на образуване на камъни, което ги прави добро средство за поддържане и на здравето на жлъчния мехур.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X