Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Диди от Cherry Bakery: Обичам да претворявам любими рецепти в леки варианти

Диди Тасева e един от най-младите кулинари, които сме представяли. Първоначално попаднахме на нейните снимки, които са толкова елегантно изпипани, че по нищо не личи ръката на начинаещ. По-късно научихме, че това важи с пълна сила и за рецептите - Диди се оказа всичко друго, но не и начинаещ. Тя твори с черпака от 5-годишна, освен това е дипломиран сладкар. За нас е радост, че сме първата медийна трибуна за това талантливо момиче, а вие не пропускайте да следите какви ги твори тя в своята чаровна работилница на адрес www.cherrybakery.eu.

Диди, ти си завършила сладкарство. Разкажи ни повече за теб.

Сладкарството е моята сбъдната мечта! Сладкарските ми опити започнаха на около 5-годишна възраст, когато за първи път баба ми показа как се правят курабийки. Докато растях, ми беше много интересно да надничам в кухнята на мама и на бабите ми и да забърквам и аз по нещо. От София съм, вече на 25, но все така любопитна към печенето и сладките неща. През първата си година в университета реших, че е време да направя нещо и по сладкарския въпрос. Паралелно със следването записах курс за професионална квалификация и ето ме сега – маркетинг специалист и дипломиран сладкар. Обичам да съчетавам приятното със също толкова приятно.

А кога и как създаде Cherry Bakery?

Cherry Bakery се появи през 2014 г. с любезното съдействие на моите приятели, които ме окуражаваха да покажа рецептите си пред по-широка аудитория. Престраших се и им благодаря!

Как възникват твоите рецепти? Кои са източниците на вдъхновение?

Семейството и близките ми хора са моето най-голямо вдъхновение. Много обичам да им приготвям сладкиши и най-любимо ми е, когато някой от тях ми каже: „Хапва ми се торта“ например. Това ми действа като тласък и веднага въображението ми започва да работи на 200% - какво да спретна, така че едновременно да присъстват любимите му вкусове, но да го има и изненадващия „Еха-а-а-а!“ елемент.

Има ли рецепта, която се е родила вследствие на грешка?

Много от рецептите ми си имат смешни истории, които разказвам в блога. Ето например тортата „Пина колада“, която публикувах наскоро. Изобщо каквото и да правя, винаги има смях и настроение. От грешка се родиха и едни чудесни чаени сладки. Поначало трябваше да бъдат бисквитки с кокос, но сместа се получи по-мека от необходимото и си казах „Ами защо да не ги шприцовам?“.

Днес е много популярно здравословното хранене. Ти към какви принципи на хранене се придържаш и има ли техники и продукти, които са забранени в твоята кухня?

Не следвам някакъв специален режим, но смятам, че всичко трябва да е с мярка. Старая се да използвам пресни и качествени продукти, малко мазнина и възможно най-много плодове и зеленчуци. Доколкото е възможно, си приготвям и домашни заместители на разните неща в бурканчета и пакетчета, които по принцип се използват в кухнята.

Кои от твоите рецепти най-успешно следват тренда за здравословно хранене и как стигна до тях?

Имам рецепти без брашно от времето, когато брат ми спазваше такъв режим на хранене. Тогава си беше доста интересно предизвикателство да му измислям тортите за рождения ден например. Така се появи Маскарпоне тортата без брашно. Обичам и да намирам начини да пресъздавам любими на всички рецепти и печива, но в по-лек вариант. Домашните понички без пържене в блога са един симпатичен пример. Отделно харесвам овесени ядки и пълнозърнесто брашно и ми е интересно да опитвам печива с тях. Сполучливи опити са Пълнозърнестите тарали с ким и Рошавите ябълкови сладки.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X