Напишете дума/думи за търсене

Защо никога не трябва да използваме втори път опаковки за храна

- Напоследък има публикации, че е безопасно размразена храна да се замразява повторно, какво бихте препоръчали вие?

- Никога не замразявайте размразената храна отново! Направете подходящи по размер порции, които да се размразяват самостоятелно. Опаковайте храната в специални найлонови пликове или съдове за замразяване, които не се повреждат от ниските температури. В големите хранителни вериги се продават различни размери опаковки с обозначение снежинка или с надпис “За съхранение на хранителни продукти”. Никога не използвайте вторично опаковки, освободени от други храни. Някои от тях може да не са предназначени за фризер, да пренесат миризма към замразената храна, други е възможно да не са почистени поради микропорестата структура на самия полимер като например PET.

- Кои базови правила за опаковките за храни и съдове за съхранение трябва да знаем?

- Природата на храната и условията за употреба на опаковката значително влияят на пренасянето на токсични вещества от опаковките към храната. При храните с по-високо съдържание на мазнини миграцията обикновено е по-висока. Същото се отнася и ако храните остават в контакт с полимерната опаковка по-продължително време или при по-високи температури (например в автомобил през горещия сезон).

Няма универсални опаковки, подходящи за всички условия и всички употреби. Производителите са съобразили материалът, с който са опаковали продукцията си, да е подходящ за целта. Често различните полимери изглеждат еднакво на външен вид, както и обратното – различни по вид опаковки може да бъдат изработени от едни и същи полимери. Например термосвиваемото прозрачно фолио за опаковка и съхранение на продукти може да бъде от полиетилен, поливинилхлорид, полиамид или многослоен материал. Често хартиената опаковка съдържа полимерен слой, почти невидим за окото.

Различните по цвят бутилки за минерална вода и бира – прозрачни, сини, кафяви, са все от полиетилентерефталат. За хората е важно да не използват повторно еднократни опаковки, да закупуват контейнери за съхранение със съответните маркировки и да използват пластмасови съдове в микровълнови фурни само когато тази възможност е изрично посочена върху тях, при това в извънредни случаи. Употребата на пластмасови изделия за опаковка и съхранение на храни трябва да става информирано и съобразено с обозначенията върху етикетите на опаковъчния материал. В последно време в търговската мрежа се предлагат подходящи за съхранение стъклени контейнери с плътно затварящи се капаци от полипропилен в различни размери. Те са изключително подходящи за съхранение извън и в хладилник и ще спомогнат да се ограничи употребата на пластмасови изделия в домакинството.

БЪРЗА СПРАВКА

Полиестери

Най-важен в опаковането на храни е полиетилентерефталат (PET, номер 1). PET е силно непроницаем за аромати и газове, но има малка устойчивост на водни пари. Използва се за производство на бутилки, филми и подноси за замразени храни, предназначени за следващо приготвяне в микровълнова фурна.

Внимание! Дори при най-щателно измиване задържа в микропорите си остатъци от хранителния продукт, както и от почистващия препарат.

От този материал се произвеждат всички бутилки за вода. Въпреки че в състава на полимера са включени светлинни стабилизатори и UV филтри, не се препоръчва оставянето им в автомобил или на пряка слънчева светлина за продължително време, защото повишаването на температурата стимулира отделянето на някои вещества, което не се случва при обичайната употреба.

Полиолефини

По-високата точка на омекване на полипропилена (PP, номер 5) и полиетилена с висока плътност (HDPE, номер 2) им позволява да издържат на високи температури като например стерилизация с пара. Полиетиленовите опаковки са меки и еластични. В тях може да се поставят месо, колбаси, риба, суров зеленчук, плодове, хляб, сирене, полуфабрикати и готови храни с по-плътна консистенция.

Не се препоръчва да се държат в тях масло, маргарин и други мазнини.

Полиетиленът почти не пропуска водните пари, поради което поставените в него продукти, като хляб, сирене и др., остават свежи за известно време, но от друга страна, те може бързо да плесенясат.

Полистирен (PS), номер 6

Предназначен е за опаковане на храните с ниско съдържание на мазнини като кафе, сладолед, кисело мляко, сметана, мед. Използва се също за изработване на тави и разделители за опаковане на яйца и плодове. PS има висока пропускливост на газове и пари, което го прави подходящ за хранителни продукти с кратък срок на годност.

Съполимери на етилен – означавани VOH, VA, ЕА

Те най-често се използват за опаковане на хранителни продукти, тъй като не пропускат миризми. От тях се произвеждат твърди и полутвърди контейнери, включително бутилки, подноси, купи, гъвкави филми за картонени опаковки за напитки, фолио за топлинно запечатване. Подходящи са за съхранение на хранителни продукти при стайна температура и в хладилник.

Поликарбонат – PC, или номер 7 – други

Използва се при производство на контейнери за горещо пълнене или гореща обработка след напълване; на много потребителски стоки, включително контейнери за многократна употреба за напитки, предназначени за микровълнова фурна, тави за замразена храна и готови ястия, тъй като се характеризира с устойчивост на удар, стабилност при ниски и при високи температури. Един от двата мономера при производството му е бисфенол A.

В последно време дискусиите относно безопасността на бисфенол A доведоха до отстраняване от пазара на поликарбонатни бутилки за кърмачета и намаляване и отстраняване на бисфенола от контейнери за храни и от материали за обработка на повърхности на метални, пластмасови и стъклени контейнери, които са термично обработени.

Полиамид (найлон) – PA, или номер 7 – други

Отлични кислородни и газови бариерни свойства в сравнение с други филми, но само когато филмите са сухи. Използва се за опаковка и съхранение на меса и колбаси. Може да се използват найлонови торбички за съхранение на замразени храни.

Поливинилхлорид – PVC или номер 3. Предимно опаковъчно прозрачно фолио за сухи храни, плодове, зеленчуци.

Композитни

Различни комбинации на няколко полимера, например PET (полиетилентерефталат)/РР (полипропилен) се ламинират с различни бариерни материали като поливинилиден хлорид (PVDC), етилен-винилов алкохол (EVOH) или полиетилен (РЕ), за да се осигурят подобрени структури.

Специални многослойни материали, които се използват в опаковки за хранителни продукти, подходящи за приложение в микровълнови фурни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X