Напишете дума/думи за търсене

Рецепти с мед, които ще ни предпазят и излекуват от грип

Запарка. 1 ч. л. суха наситнена билка жълт кантарион се залива с 1 чаша вода, стои в затворен съд на кипяща водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура 45 минути, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се топла, бавно, на малки глътки през целия ден.

* Венчелистчета от свежи цветове невен се заливат 2:1 по обем с мед, държат се в плътно затворен съд на тъмно и прохладно място 1 месец. Това средство е изключително полезно за лечение и профилактика на грипа, да се взема по 1–2 суп. л. 3–4 пъти на ден, като се пие заедно с топъл чай от цветчета невен.

* Пресен зелев сок с мед действа добре при грип, съпроводен със силна кашлица („разбива” храчките, „прогонва” хриповете), притежава антисептични и противовъзпалителни качества, прекрасно подобрява обмяната на веществата и укрепва нервната система.

* 200 г сок от боровинка се смесва с 3 суп. л. мед. Употребява се при силна кашлица, свързана с грип, при трескави състояния.

Боровинката е противопоказана при язва на стомаха и дванайсетопръстника, хиперацидни гастрити и запек, заболявания на жлъчните пътища.

* 100 г стрит на прах корен на очеболец се залива с 1,5 л вода, вари се на слаб огън в затворен съд до сгъстяване, после се разтваря като екстракт в 350 г мед, вари се, докато стане гъст сироп. Сиропът е полезен при грип, кашлица, прекрасно укрепва гърдите на хора с различни болести на белите дробове. Приема се по 1 ч. л. на всеки 1 – 2 часа, като се пие с малко чай от маточина или мента.

* По време на грипна епидемия е полезно да се приема лимонено масло: лимонът се поставя в кипяща вода за няколко минути, докато стане мек, след това се минава през месомелачката (заедно с кората, но без семките), прибавят се 100 г омекнало краве масло и 2–3 суп. л. мед, разбърква се до еднородна смес. Съхранява се и се използва като масло за сандвичи по време на грип, 6–8 пъти на ден се маже на филия хляб.

Препаратите от лимонови плодове са полезни за лечение и профилактика при недостиг на вътрешни течности, сокове (състояние след грип, придружен с висока температура). Полезно е да се консумират повече лимони, може и с кората. За тази цел е полезно да се пие лимонов сок: курс на лечение с нарастващо дозиране от 1/2 до 10–12 лимона на ден, след което броят постепенно се намалява. Продължителност на лечението 4–5 седмици, след което продължава с 1–2 лимона дневно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X