Напишете дума/думи за търсене

Рецепти с мед, които ще ни предпазят и излекуват от грип

Тази удивително ароматна и вкусна напитка е полезно да се приема постоянно с мед, на малки глътки, по 1 чаша 2–3 пъти на ден, като прекрасно средство, което повишава съпротивителните сили на организма и стимулира потоотделянето, а също по време на грипна епидемия.

* 3 суп. л. липов цвят, 2 суп. л. венчелистчета от роза, 1 суп. л. цветове мащерка се заливат с 1 л гореща вода, поставят се в затворен съд на кипяща водна баня 15–20 минути, охлаждат се при стайна температура 45 минути, прецеждат се. Приема се с мед при грип, придружен от много силна кашлица. Желателно е да се взема голяма доза вечер преди сън. Притежава прекрасно потогонно, понижаващо температурата, отхрачващо, противокашлично, противовъзпалително, успокояващо действие.

* Сок от бялата част на праз лук се смесва 1:1 с мед и се приема по 1 ч. л. 2–4 пъти на ден преди хранене при грип с мъчителна кашлица, общо отслабване на организма след тежко заболяване.

* 1 суп. л. малиново сладко, 1 суп. л. мед, 2 суп. л. водка, 1/2 ч. л. сода за хляб се разбъркват старателно.

При грип се взема вечер преди лягане, като се пие отвара от шипка. За деца се приготвя без алкохол.

* Настойка. Сок от моркови, варено мляко и мед в съотношение 1:1: 0,2 отлежава 4–5 часа и се пие топла по 1/4 чаша 4–6 пъти на ден при лечение на грип, пресипнал глас, като дезинфектиращо и отхрачващо средство.

* Чаша пресен сок от моркови се смесва с 2–3 суп. л. мед. Приема се на малки глътки при лечение на грип.

* Отвара. 1 суп. л. тънки наситнени клонки ракитник (може да се събират през цялата година) се заливат с 1,5 чаши вода, вари се в затворен съд 15–20 минути, отлежава завита 2 часа, прецежда се, прибавя се мед на вкус.

Изпива се вечер преди лягане търпимо гореща на малки глътки. Отварата е полезна както в началото на заболяването от грип, така и когато болният вече е вдигнал висока температура.

* Отвара от овес с мед се препоръчва за отслабнали от тежки заболявания болни.

При грип е полезен овесено-млечен извлек: една чаша измито зърно се залива с 1 л мляко и се загрява 1,5–2 часа във фурната, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Пие се топъл, на малки глътки по 1 чаша вечер преди лягане.

Настойка. 1–2 суп. л. сушени наситнени стъбла овес се заливат с 1 чаша вряла вода, престоява завита 2 часа, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се топла, на малки глътки, през целия ден.

* Настойка. 1 ч. л. изсушени наситнени корени и стъбла на глухарче се залива с 1 чаша кипяща вода, престоява завита 1 час, прецежда се, добавя се мед на вкус. Пие се топла, на малки глътки по 1/4 чаша 4 пъти на ден 30 минути преди хранене, при тежки инфекциозни заболявания, придружени с кашлица, висока температура.

Из „Чудодейната сила на меда”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X