Напишете дума/думи за търсене

Рецепти от кухнята на баба - втора част

Пандишпанови бисквити

необходими продукти:

6 яйца

1 ч.ч. захар

1 к.ч. Олио

1 1/2 ч.ч. брашно

начин на приготвяне:

1 Разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете олиото и брашното. Печете в намаслена и поръсена с брашно тава. След като извадите от фурната, нарежете с формички или чаша бисквитките и поръсете с пудра захар.

S-сладки

необходими продукти:

200 г масло

150 г пудра захар

1 яйце

1/2 ч.л. лимонова кора

2-3 горчиви бадема

щипка сол

100 г нишесте

150 г брашно

начин на приготвяне:

От изброените продукти замесете тесто, което веднага шприцовайте с едър шприц в намаслена тава под формата S. Печете сладките в умерена фурна до златисто. Може да ги глазирате наполовина с шоколадова глазура.

Сръбски колачета

необходими продукти:

5 ч.ч. смлени орехи

2 с.л. какао

1 ч.ч. захар

100 мл вода

за глазурата:

1 ч.ч. пудра захар

3-4 капки ванилова есенция

3-4 капки олио или 5-6 с.л. вода

начин на приготвяне:

1 Сварете захарта и водата на гъст сироп и залейте орехите и какаото. Разбъркайте добре и оставете да изстине.

2 За да направите глазурата, смесете добре продуктите за нея и прибавете към водната каша. След като изстине сместа, оформете руло с около 4 см диаметър. Отгоре нанесете глазурата с нож, потопен в студена вода. След като изстинат, нарежете на парчета и приберете на студено.

Сладки резенки

необходими продукти за тестото:

250 г брашно

1 яйце

125 г масло

65 г захар

щипка сол

ванилия

3 горчиви бадема

1 яйце за намазване

за глазурата:

150 г пудра захар

2 с.л. вода или прясно мляко

начин на приготвяне:

1 Направете кладенче в пресятото брашно, в което сложете яйцето. По ръба на брашното разпределете парченца масло и останалите продукти. След това нарежете бързо всичко с нож и замесете със студени ръце. В тестото не бива да остават топчета от брашното. Когато е готово, оставете да почине на студено поне половин час.

2 Разстелете тестото с дебелина 1 см в намазнена тава и поръсена с брашно. Печете в умерена фурна до златисто. След като изстине, нарежете на формички. Намажете половината с конфитюр по избор, а другата половина покрийте със захарната глазура и счукани ядки.

Пурички с локум

необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко

1 яйце

1 ч.ч. свинска мас

сода бикарбонат на върха на ножа

1 ванилия

кората на 1 лимон

500 г брашно

1 опаковка локум

счукани орехи

начин на приготвяне:

1 От изброените продукти (без локума) омесете гладко тесто и го разделете на 4-5 топки. Разточете всяка кора с дебелина 8 мм. Нарежете на правоъгълници и във всеки сложете по 1/4 парче локум, разтегнато с ръце, за да се удължи.

2 Поръсете със счукани орехи и навийте на пурички. Леко намажете всяка от тях с мас, наредете в намаслена тава и печете в умерена фурна до порозовяване. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Маслени сърца

необходими продукти:

125 г масло

200 г брашно

80 г захар

2 жълтъка

2 ванилии

пудра захар за поръсване

начин на приготвяне:

1 От всички продукти омесете тесто, което разточете на лист с дебелина половин сантиметър. Нарежете сладките с формички сърца и ги подредете в леко намаслена тава.

2 Печете на умерена фурна и още топли ги поръсете с пудра захар. Гарнирайте със захаросани плодове, сладко от череши или захарна глазура.

Картофени топки

необходими продукти:

1 кг картофи

150-200 г брашно

4 яйца

мармалад

щипка сол

начин на приготвяне:

1 Сварете картофите, обелете и намачкайте добре. Прибавете брашното, солта и яйцата. Омесете всичко добре. От полученото тесто вземете малки парченца, разплескайте ги върху дланите. Сложете върху всяка пита малко мармалад, загънете краищата и оваляйте топката между ръцете си.

2 Потопете от всички страни в брашно и сотирайте до зачервяване в силно нагрято олио. Извадете, поръсете със счукана захар и поднесете топли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X