Напишете дума/думи за търсене

Ето така може да изчислим от колко калории имаме нужда, за да сме във форма

От колко калории се нуждаеш дневно?

Трудно е да се отговори на този въпрос, защото отговорът зависи от много фактори – пол, възраст, телосложение, физическа активност и поставени цели. Все пак, като отправна точка често се дава един препоръчителен хранителен прием от 2500 kcal на ден за мъжете и около 1900-2000 kcal на ден за жените.

Но аз те съветвам да подминеш тази препоръка с щипка съмнение и да изчислиш своите конкретни енергийни нужди, като вземеш предвид всички фактори, които споменах току-що.

Как да сметнеш калорийните си нужди за деня?

Да изчислиш калориите, които са ти нужни за спазване на хранителен режим, както и да определиш какъв точно калориен дефицит или калориен излишък ще ти е нужен, в зависимост от целта ти – отслабване или качване на мускулна маса, не е лесна задача.

Но за щастие в днешно време има интернет и можеш просто да използваш готов онлайн калориен калкулатор, който ще изчисли твоя калориен оптимум, както и предварително зададен от теб калориен дефицит или излишък.

Какво представляват "празните" калории?

Това са калории, които набавят на тялото енергия, но имат ниска хранителна стойност откъм микронутриенти (антиоксиданти, фитонутриенти, витамини, минерали и други).

"Празни" калории ще открием под една или друга форма в почти всички преработени храни. При процеса на термична и механична обработка се губят ценните витамини, минерали, фибри и други нутриенти. Примери за такива храни са бялото брашно, бялата захар, всякакъв вид бърза храна, маргарин, сладкиши,газирани напитки, алкохол и т.н.

В заключение

Както виждаш, калориите са много повече от една цифра в твоя хранителен режим, доста пренебрегнато в диети като 90-дневна диета. Те са основният източник на енергия за нашето тяло и ако искаме то да бъде здраво и да функционира правилно, трябва да съобразим както количеството, така и качеството на калориите, които приемаме чрез храната.

Защото не всички калории са еднакви!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X