Напишете дума/думи за търсене

Как се промениха известните за 10 години

Началото на 2019 г. е белязано с една интернет мания, която стана популярна като “10-годишното предизвикателство”.

Стотици известни личности публикуваха свои снимки отпреди 10 години и показаха колко са се променили или пък колко са се запазили. Първи в манията се включиха холивудските знаменитости като Никол Шерцингер, Ева Лонгория, Кейт Хъдсън, Ан Хатауей и др.

Малко по-късно “10-годишното предизвикателство” накара и български популярни лица да покажат във фейсбук и инстаграм как са изглеждали преди 10 години. Снимки публикуваха Владимир Карамазов, Александър Кадиев, Десислава Стоянова, Дарин Ангелов, Наум Шопов и др.

Някои видяха в манията опит на фейсбук да разработи изкуствен интелект с алгоритъм, който да проследява как потребителите на социалната мрежа остаряват. От компанията не се забавиха с отговор и съобщиха, че нямат нищо общо с предизвикателството, а дори вече съществува опция за лицево разпознаване във фейсбук, но тя може да се изключи от настройките.

За своята 27-годишна история “24 часа” има богат архив от фотографии на известните български личности. Подбрахме 15 политици, актьори и спортисти, за да видим как са се променили за последните 10 години.

Димитър Бербатов

Димитър Бербатов преди 10 години
Димитър Бербатов преди 10 години

За последното десетилетие Димитър Бербатов е запазил добрия си външен вид и прозвището си на един от най-добрите централни нападатели на Източна Европа. През септември 2008 г. е дебютният му мач за “Манчестър Юнайтед”, а през 2012 г. преминава към “Фулъм”, като подписва 2-годишен договор. За последните 5 г. е трансфериран в гръцкия клуб ПАОК, а през 2016 г. играе за Индийската суперлига за отбора “Керала бластърс”, но напуска след края на първия сезон.

Деян Донков

Физическата трансформация на Деян Донков е голяма. Дългата прическа е само спомен, а косата вече е изцяло побеляла. За последните 10 г. Донков игра в “Под прикритие” на БНТ и се снима в няколко филма, един от които “Каръци” на Ивайло Христов. От 2011 г. има връзка с актрисата Радина Кърджилова, а през 2016 г. им се ражда син на име Христо. Донков и Кърджилова освен в живота си партнират и на сцената. Двамата участват в първата премиера на Народния театър за тази година - “Любовникът” на Харолд Пинтър.

Стефан Данаилов

Стефан Данаилов все по-често се появява в медийното пространство заради политическата си кариера, но за последното десетилетие не се е отказал да играе и да преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ. На 76-годишна възраст той е народен представител и дори сега подготвя нова пиеса “Актрисата”, чиято премиера е на 2 май в Народния театър. През 2009 г. тъкмо му изтича мандатът като министър на културата, а през следващата година прави голямото си завръщане в тв ефира с ролята си в сериала “Стъклен дом”. Снима се също за “Столичани в повече” и “Фамилията”.

Стефка Костадинова

Стефка Костадинова вече не се занимава активно с лека атлетика, но не е напускала спорта. От 2005 г. носителката на европейски и световни титли е избрана за председател на Българския олимпийски комитет, а през 2009 г. е избрана повторно. Миналата година се навършиха цели 31 години, откакто тя постави неподобрения световен рекорд за скок на височина. На 30 август 1987 г. Костадинова преминава 209 сантиметра на първенството по лека атлетика в Рим.

Стоянка Мутафова

На 2 февруари Стоянка Мутафова навърши 97 г. и отпразнува 70 г. на сцена. Празненството беше отбелязано с 3-часово шоу, в което участваха десетки певци, актьори и танцьори. Тя е най-възрастната играеща актриса в света. За последните 10 г. кралицата на комедията не прекъсна участията си в театъра и телевизията. Играла е в постановката “Г-жа Стихийно бедствие” над 1300 пъти, а героинята в сериала “Столичани в повече” бързо се превърна в една от любимите на зрителите.

Симеон Сакскобургготски

През 2009 г. Симеон Сакскобургготски излиза от активната политика. Завърнал се в България 8 г. по-рано, бил премиер, а след това и съуправляващ в тройната коалиция, през 2009 г. партията на царя НДСВ изпада от парламента, а той подава оставка като лидер. Продължава обаче да е много активен в международните си контакти, особено когато трябва да се лобира за България. Мнението му обаче се цени повече в чужбина, отколкото у нас, където продължава сагата с имотите му. А от тази година реши да се “пенсионира” и да редуцира срещите си, за да има повече време за семейството.

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов няма особена визуална разлика за последните 10 г., но за това време застава начело на цели 3 правителства. Първото встъпване в длъжност е през юли 2009 г., а през февруари 2013 г. си подава оставката след митинги и сблъсъци на протестиращи с полицията. През ноември на следващата година на власт идва второто правителство на Бойко Борисов. Той напуска поста след загубата на Цецка Цачева на президентските избори през ноември 2016 г.

Георги Първанов

До 2012 г. Георги Първанов изкарва втория си мандат като президент. След излизането му от “Дондуков” 2 прави опит да се върне начело на БСП, но след остър сблъсък с тогавашния лидер Сергей Станишев е изключен от партията заедно с привържениците си. Създава партия АБВ, която вкарва 11 депутати в 43-ото НС и става коалиционен партньор на ГЕРБ в кабинета “Борисов 2”. 2 г. по-късно обаче АБВ изтегля хората си от властта. През 2017 г. Първанов се оттегля от лидерския пост на партията, но помага активно и до днес.

Соломон и Гергана Паси

Соломон и Гергана Паси сключват брак точно преди 10 г. и дори този месец имат годишнина. Сватбата им е на 14 февруари 2009 г. в село Стойките. Заедно отглеждат общо четирите си деца. В живота им е силно застъпена политиката. Имат съвместни проекти като универсалната стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони на територията на Европейския съюз. Предложението им влиза в сила през 2011 г. и спестява на околната среда тонове вредни емисии. Двамата са автори и на идеята за безплатен Wi-Fi в ЕС. В момента пък каузата им е дигитализацията на българските училища, за да дават модерно образование.

Корнелия Нинова

2009 г. е преломна за партийната кариера на Корнелия Нинова. Преди това е била зам.-министър в кабинета “Станишев”, както и в бордовете на Пловдивския панаир и “Булгартабак”. През 2009 г. обаче е избрана за член на Изпълнителното бюро, става говорител на БСП, депутат в 41-ото НС. Бързо се превръща в едно от червените остриета и през 2016 г. е избрана за лидер. С твърда ръка повежда партията към обновление и втвърдява поведението като опозиция. Голяма нейна победа е избирането на Румен Радев за президент, защото лично го налага за кандидат на БСП.

Наско Сираков

За последните 10 г. визуалната разлика при легендата на “Левски” Наско Сираков е голяма. Изглежда, сякаш бившият футболист се подмладява. За изминалото десетилетие той беше изпълнителен директор на сините, а в началото на 2018 г. обяви, че напуска Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.

Григор Димитров

От 17-годишен тийнейджър до 27-годишен професионален тенисист, който е сред най-добрите в спорта. За последното десетилетие Григор Димитров се превърна в любимец на българския народ заради големите си успехи в тениса. Първите му големи постижения идват през 2008 г. в турнира “Уимбълдън” и Откритото първенство на САЩ за юноши. През 2014 г. за пръв път се изкачва до топ 10 на световната ранглиста, като най-високото място, което заема, е номер 3. Една от най-значимите му титли идва преди 2 г. от финалния турнир “Мастърс” в Лондон.

Любо Нейков

През 2008 г. Любо Нейков заедно с Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов и Руслан Мъйнов са на върха на тв ефира с предаването “Комиците”. Две години по-късно започва сериалът “Столичани в повече”. В него актьорът играе запомнящата се роля на кмета на село Извор Рангел Чаканов. В същата година на Нейков му се ражда дъщеря, която носи името Анна. Актьорът не спира да играе в киното, театъра и е един от най-големите продуценти в българския ефир заедно с Евтим Милошев.

Христо Стоичков

Носителят на “Златна топка” и “Златна обувка” Христо Стоичков вече не е активен спортист. Въпреки това последното десетилетие от живота му не е лишено от динамика. През 2009 г. той е треньор на южноафриканския отбор “Мамелъди Съндаунс”. 3 години по-късно се връща обратно в България, за да тренира футболистите на “Литекс” в Ловеч, а през 2013 г. става старши треньор на ЦСКА. Вчера Христо Стоичков навърши 53 г. Рождения си ден отпразнува в Париж. Преди 3 г. Камата пък направи бенефис в София за 50-годишнината си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X