Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да избягваме киселото и лютото през пролетта

Тиква
Тиква
Грижи за здравето

Постепенното затопляне на времето, увеличаването на деня и събуждането на природата през пролетта са знак, че енергията Ян расте. За да сме в хармония с естествените процеси, трябва да им съдействаме и да не им пречим.

Пролетта е време на мощен метаболизъм, идеално за възстановяване на физическите и душевни сили. Още в древни времена китайците открили, че, за да сме здрави през цялата година, през този сезон трябва да отпуснем сърцето и душата и да поддържаме доброто състояние на духа.

Трите пролетни месеца са време за обновление: старото и застоялото отстъпват място на новото; небето и земята се връщат към живота и всичко цъфти. Древните съветвали да се ляга рано с настъпването на нощта и да се става с изгрева, да се правят разходки сред природата, като се осигури максимален комфорт на тялото, така че нищо да не пречи на свободния поток на енергията, като стегнатите дрехи и вързаната коса например. Докато се разхожда, човек трябва да се потопи в пролетната атмосфера и да усети радостта от обновлението. Това е добър начин за подобряване на настроението.

В трактата “Хуанди нейдзин” се казва, че през пролетта трябва да се дава живот, а не да се убива; да се раздава, а не да се взема; да се награждава, а не да се наказва. Това ще съдейства на жизнената енергия Ци и човек ще следва “пътя на обновлението”. Ако не се спазват тези съвети, ще се навреди на черния дроб и последствията ще се появят през лятото.

През пролетта времето е променливо и температурните разлики, особено между деня и нощта, са големи. Освен това със затоплянето се събуждат вирусите и бактериите и често върлуват епидемии. Затова не бива да се бърза със свалянето на топлите дрехи. Според една китайска поговорка през пролетта човек трябва да се увива, а през есента да не бърза да се навлича, тоест, за да не настинем през пролетта, е желателно да се обличаме с няколко ката дрехи и да ги сваляме един по един в зависимост от температурата на въздуха.

След дългата зима защитните сили на организма е много вероятно да са отслабнали. Затова през пролетта трябва по-често да се спортува и да се увеличат заниманията на открито. Яркото слънце и видимите сигнали на затопляне ще укрепят не само физическите сили, но и духа и ще ободрят съзнанието.

През пролетта жизнените сили на организма по принцип растат и това предполага, че трябва да се чувстваме по-бодри и изпълнени с енергия. Но именно през този преходен сезон при много хора се случва точно обратното – те се оплакват от постоянна умора, въпреки достатъчното часове сън. На какво се дължи това? През пролетта се ускоряват обмяната на веществата, кръвообращението и потокът на жизнената енергия Ци в тялото. Но ако някъде в организма има застой, който възпрепятства свободното й движение, се появяват т.нар. пролетна умора и дискомфорт. Затова човек не бива да се преуморява с прекалено много работа, а да отдели достатъчно време за почивка, разходки сред природата и грижи за здравето.

Пролетта е време, когато човек трябва да броди из парковете, горите и планините, да се наслаждава на прекрасните пейзажи, да вдишва свежия аромат на току-що напъпилите дървета и храсти, да отвори сърцето си и да се освободи от застоялата енергия. Стоенето у дома и изпадането в депресии е против динамиката в природата. Пролетта е ново начало, затова би било добре да се замислите кои вредни навици е желателно да промените и да потърсите начин да се справите с тях. Не се поддавайте на гнева и раздразнението, а погледнете на света с очите на дете и открийте нови хоризонти.

В Китай от хилядолетия съществува традиция през пролетта хората да се любуват на цъфналите дървета. В наши дни тя не е забравена и обикновено през този период на годината парковете са пълни с хора. Белите и розови цветове на прасковата, вишните и сливите са типични сюжети и в китайските поезия и живопис. Природата ни дарява с това великолепие именно през пролетта, за да ни помогне да постигнем душевно спокойствие и хармония, да събудим любовта в сърцата си, да простим за всички обиди и да се избавим от болестите.

Храненето през пролетта

Пролетта е сезонът на черния дроб, а този орган “обича” киселия вкус. Именно поради тази причина през този период на годината трябва да ограничим киселите храни, за да не стане той прекалено активен. Лютото и силно загряващите организма храни също не са подходящи за пролетта, защото те могат да разпалят горещината в черния дроб.

За да го успокоим, традиционната китайска медицина препоръчва да се възползваме от пресните зеленчуци и плодове, които започват да зреят по нашите географски ширини. Това са зеленият лук, репичките, спанакът, лободата, глухарчето, копривата. Тъй като през пролетта енергията се движи нагоре и навън, храните, които избираме, също е желателно да стимулират движението й в тези посоки. Това са например зелето, сладкият картоф, морковите и цвеклото.

В края на пролетта съществува китайска традиция седем пъти да се яде салата от седем зелени зеленчука, която се подправя с оцет, лук и растително масло. Кои ще са зеленчуците, зависи от това с какво разполагате в дадения район. Тази салата помага на организма по-лесно да се адаптира към климатичните промени.

Въпреки, че лютото е желателно да се избягва през пролетта, някои храни, които леко затоплят организма, могат и да се окажат полезни особено при настинка. Това са ментата, зеленият лук, джинджифилът, лайката, черният пипер. Те стимулират циркулацията на жизнената енергия Ци и кръвта и подобряват храносмилането.

Пролетни храни

Тиква – подходяща е за началото на пролетта. Според традиционната китайска медицина, тя попълва запасите от енергия на далака и стомаха, изчиства токсините от организма, успокоява черния дроб, възстановява проходимостта на меридианите и кръвоносните съдове, изгонва патогенния вятър от тялото.

Треволистен чесън – препоръчва се да се яде често през пролетта. За него се твърди, че затопля стомаха и укрепва далака, попълва Ян енергията на бъбреците, отстранява застоя на жизнената енергия Ци, изчиства токсините от организма, пази от простудни заболявания. Лекарят Ли Шъджън (1528–1593) го наричал “зеленчук на черния дроб”. За да балансират “горещата” му природа, китайците го готвят обикновено с яйца.

Овчарска торбичка – препоръчва се да се яде през пролетта, когато листата й са много нежни. Успокоява черния дроб, възстановява свободната циркулация на жизнената енергия Ци, подобрява зрението, спира кръвотеченията, укрепва стомаха и далака, изчиства токсините, стимулира уринирането и отстранява отоците.

Зелен лук – изчиства натрупания в организма студ. Луковицата с бялото стебло може да се използва за приготвянето на отвари и супи, които лекуват болести на студа като втрисане, висока температура, болки в костите и ставите. Те предизвикват изпотяване, облекчават възпаленото гърло. Зелените листа на лука затоплят организма, отстраняват патогенната Ци от черния дроб, изчистват токсините.

Из „Здраве от Китай според сезона”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X