Напишете дума/думи за търсене

Турската кухня – една от диктаторките на световния вкус (+рецепти)

Ястия с месо

Karn?yar?k - пържени патладжани с пълнеж от кайма, лук, магданоз, чесън и домат. Това ястие е задължително.

Lahmacun - пица с топинг от ситно нарязано месо и лук с подправки. Тя се сервира с домати, маруля, магданоз или рукола. Местните предпочитат да изстискат лимон върху нея и да я завиват като дюнер. Произхожда от ранната сирийска кухня, а името идва от арабското „тесто с месо“.

Kurufasulye – или иначе казано – фасул. Той може да бъде приготвен с или без месо, но често пастърмата му прави компания. Сервира се с ориз и туршия.

Mant? – това са турските кнедли, които се правят от тесто и плънка, която съдържа агнешко, лук, сол и черен пипер. Сервират се с кисело мляко.

Мантъ с кисело мляко и доматено-маслен сос

за тестото:

1 ч.ч. брашно + 2 с.л. за поръсване

1 голяма яйце

1/8 ч.л. сол

за плънката:

250 г кайма

1 настъргана глава лук

3 с.л. смлян магданоз

1 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

за киселомлечния сос:

1 ч.ч кисело мляко

1/2 ч.л. настърган чесън

сол

за доматено-масления сос:

4 с.л. масло

2 с.л. доматен сос

1 ч.л. червен пипер

суха мента за сервиране

1 Комбинирайте всички съставки за тестото с 5 с.л. вода и разбъркайте добре, за да се получи еднородна смес. Месете тестото върху набрашнена повърхност 5 мин. Върнете го в купата и покрийте с фолио. Оставете да втасва 90 мин.

2 За да направите плънката, разбъркайте всички продукти за нея добре.

3 За да направите киселомлечния сос, смесете киселото мляко и чесъна и осолете добре. Приберете в хладилника.

4 В малка тенджера разтопете маслото на ниска температура. Добавете доматения сос и червения пипер. Набрашнете леко тава и сложете тенджера с подсолена вода да заври.

5 Разточете тестото, а след това изрежете 4-сантиметрови квадратчета. Сложете по ?1/2 ч.л. плънка в центъра на всяко и загърнете като мида. С вилица пресовайте краищата. Варете всяко manti около 5 мин. Сервирайте с двата вида сос и суха мента.

Пиде

за тестото:

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сол

3/4 ч.ч. хладка вода

1/2 с.л. мед

1 с.л. суха мая

1/2 с.л. зехтин

за топинга:

1 с.л. зехтин

1 малка глава лук на ситно

500 г говежда или агнешка кайма

1 смляна скилидка чесън

1/4 ч.ч. сушени домати на ситно

2 опукани и смлени люти червени чушки

1/2 ч.л. кимион

4 яйца

2 с.л. магданоз на ситно

1 Смесете брашното със солта. В друга купа смесете водата и меда. Поръсете с маята и оставете 5 мин. След това комбинирайте със зехтина. Накрая излейте върху брашното. Месете, докато се образува лепкаво тесто. Покрийте с фолио и оставете настрани за 1 час.

2 Загрейте зехтина. Добавете лука и сотирайте около 4 мин. Прибавете каймата и чесъна, овкусете със сол и черен пипер. Гответе на средно висока температура около 3 мин. Сложете сушените домати, лютите чушки и кимиона. Разбъркайте и след минута свалете от котлона. Овкусете със сол и черен пипер.

3 Загрейте фурната на 220°С. Разточете тестото и разделете на 4 парчета. Разточете всяко парче отново. Печете на най-долното ниво на фурната за 2 мин. Извадете и сложете топинга, оставяйки по 1 см разстояние от краищата на пицата. Намажете ги със зехтин. Чукнете по 1 яйце в центъра на пицата и върнете във фурната. Печете на най-горното ниво 6 мин, или докато кората на пицата стане хрупкава, а белтъкът твърд и жълтъкът рохък. Поръсете с магданоз и сервирайте гореща.

Хумус от зелена леща

3 ч.ч. пилешки бульон

1 ч.ч. зелена леща

1 дафинов лист

3 скилидки чесън на едро

1/4 ч.ч. тахан

1/4 ч.ч. зехтин

3 с.л. лимонов сок

1/4 ч.л. кимион

1/4 ч.ч. кориандър на ситно

лют червен пипер

сладък червен пипер

1 В тенджера комбинирайте бульона, зелената леща и дафиновия лист. След като заври, покрийте и оставете да къкри на слаб огън 45 мин, като разбърквате от време на време. Свалете капака и на висока температура варете лещата 2 мин, или докато повечето от течността се изпари. Махнете дафиновия лист и оставете лещата леко да изстине.

2 Прехвърлете сварената леща в блендер. Добавете чесъна, тахана, зехтина и лимоновия сок и пюрирайте до гладкост. Прехвърлете в купа, прибавете кимиона и 2 с.л. кориандър, овкусете със сол и лют червен пипер. Поръсете хумуса с червен пипер и останалия кориандър.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X