Напишете дума/думи за търсене

Облачни яйца – звезда в закуските

Сигурно ви е омръзнало да ядете яйца – бъркани, на очи, по панагюрски, като омлет. Само през тази година сте извъртели по няколко пъти всички възможни рецепти за яйца, нали? Е, не всички.

Представяме ви новите звезди на кулинарния небосклон – облачните яйца!

Необходими са ви: яйца, сол;

допълнения по избор: сирена, парченца шунка или остатък от някакво месо, зелени подправки и т.н.

Начин на приготвяне:

1 Внимателно разделете белтъците от жълтъците. В малки кафеени чашки запазете всеки жълтък поотделно, а белтъците прехвърлете в напълно суха купа.

2 С миксер разбъркайте белтъците и солта за около 4 мин, докато сместа в купата се сгъсти до получаване на бели връхчета (трябва да може да обърнете купата и да не изтече нищо).

3 С шпатула добавете към разбитите белтъци каквото желаете – настърган пармезан например или бекон, сирене, зелени подправки.

4 Върху хартия за печене оформете от белтъчената смес кръгове. Може и предварително да ги нарисувате върху хартията, но не е толкова важно да са идеални кръговете ви (че има ли облаци с идеални форми?!). В един кръг разпределете около 1/2 ч.ч. белтъчена смес.

5 С помощта на лъжица внимателно направете място за жълтъка по средата.

6 Печете белтъците 3 мин в предварително загрята фурна.

7 Сложете по един жълтък в центъра на всеки облак и допечете още 4 мин.

Може да сервирате облачните яйца директно, върху зелена салата, върху филийка. Гарнирайте с маслини, каперси, червена чушка и т.н. Също така за разкош бихте могли да хвърлите отгоре по няколко тънки люспи пармезан, който ще се разтопи и ще придаде приказен завършек на вашия облак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X