Напишете дума/думи за търсене

Практични съвети за идеални великденски яйца

Великден е празникът на възраждащия се живот, на доброто и светлината. Традициите около него са свързани с времето, прекарано в уюта на дома, посветено на боядисване на яйца, месене на козунаци, печене на агнешко. Заредете се с положителна енергия и се отдайте с наслада на едни от най-хубавите дни от годината.

Яйцата

За празника всички продукти трябва да са свежи - също както раззеленяващата се природа. Това важи, разбира се, и за яйцата. За да се уверите, че са пресни, ги подложете на един прост тест - сложете суровите яйца в студена вода. Яйцата, които потънат напълно, са съвсем пресни, можете спокойно да ги сварите и боядисате. Тези, които останат между дъното и повърхността, стават само за омлет или за тесто. А яйцата, които плуват на повърхността на водата, можете спокойно да изхвърлите, тъй като са прекалено стари.

Ако ги сложите да се варят веднага, след като ги извадите от хладилника, има голяма вероятност да се спукат, поради рязката промяна в температурата. За да го избегнете, извадете яйцата от хладилника 15 - 30 мин преди варенето.

Сложете 1 с.л. сол във водата, в която варите яйцата - това е още една предпазна мярка срещу напукване, а дори и някое случайно да се спука, солта ще предотврати изтичането.

За варене използвайте неголяма тенджера, в която яйцата ще се разположени близо едно до друго - когато има много пространство, може да се удрят едно в друго и да се счупят. За по-голяма сигурност, можете да ги увиете по отделно в тензух и така да ги варите.

Варете яйцата на среден огън.

Ако яйцата са пресни, варете ги 3 - 4 мин повече от обичайното. Стандартът е 8 мин за твърдо сварени, 4 - 5 за по-рохки.

На тъпия край на яйцето има „подложка”, където се събира въздух - по време на варенето именно там се концентрира голямо налягане, в резултат на което черупката може да се напука. Ако внимателно пробиете това място с игла, черупката ще остане цяла и красива.

За да проверите дали яйцата са се сварили, извадете едно от тях и го завъртете на масата - свареното се върти бързо, а суровото прави само 1 - 2 оборота.

Боядисването ще е по-равномерно, ако преди варене измиете яйцата със сапун и ги намажете със спирт.

Ако имате деца, използвайте натурални бои - детският организъм е по-чувствителен и по този начин ще се застраховате срещу алергични реакции.

Най-разпространеният „еко” начин за боядисване на яйца е с люспи от лук - метод, познат на бабите ни, който е актуален и до днес. За да се получи максимално наситен цвят, имате нужда от голямо количество лучени люспи, затова започнете подготовката от рано. За да приготвите „боята”, трябва първо да измиете люспите под течаща вода, след което да ги залеете с вода и да варите на слаб огън за 30 мин. Отварата може да съхранявате на стайна темпратура до 2 дни. В деня, в който боядисвате яйцата, ги сложете в тенджера (сурови), залейте с лучената отвара и сложете на котлона за 10 мин. След това подсушете и полирайте с памуче, натопено в растително масло.

Лучените люспи не са единственият вариант за натурално боядисване на яйца. Чудесен вариант са пигментите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. Цвеклото придава малинов или тъмно червен (бордо) цвят, спанакът - зелен, морковите - оранжев, лимоновата кора - бледо жълт. Например, ако ползвате цвекло, добавете към 1 л сок от червения зеленчук 1 - 2 с.л. оцет. Загрейте сока и разбъркайте добре. Сложете в него сварените яйца и оставете за 1 - 2 часа.

Оригинален начин за оцветяване е използването на цветни конци, с които да омотаете твърдо сварените яйца. Още един креативен начин, който не изисква много време и усилия, е с цветно фолио. Просто увийте яйцата в него и внимателно оформете.

За още вкусни идеи и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X