Напишете дума/думи за търсене

Ако страдате от сухота в устата, на помощ идват тези 6 неща

Никой не мисли, че сухотата в устата може да е проблем, докато не започне да забелязва липсата на слюнка. Медицинското наименование на това състояние е ксеростомия. Това е често срещан симптом и обикновено е страничен ефект от приемането на определени видове лекарства. Но може и да е следствие от състоянието на зъбите, затова не отлагайте лечението, защото слюнката почиства устата от храна и бактерии и действа като част от храносмилателния процес.

Причини за сухота в устата

1. Ксеростомията може да се случи поради стрес и дехидратация. Слюнчените жлези може да спрат да произвеждат достатъчно слюнка в тези случаи.

2. Според статистиката има 400 лекарства, които може да причинят ксеростомия. Проверете страничните ефекти на медикаментите, които приемате. Болкоуспокояващите и антидепресантите често са виновни за сухота в устата.

3. Тя може да сигнализира за кариеси. Когато нямате достатъчно слюнка, не може да неутрализирате киселините в устата и да почистите храната и бактериите от нея.

4. Сухата уста може да бъде сигнал за гъбична инфекция и кандидоза. Лошият дъх и трудностите при преглъщане също са синтом за ксеростомия.

5. Може да имате увреждане на нерва, който казва на слюнчените жлези да произвеждат слюнка.

Начини за преодоляване на този проблем

Яжте кисела храна и лимони

Киселата храна стимулира слюнчените жлези. Изцеждането на половин лимон в чаша вода е идеалното решение. Но внимавайте с това, защото киселината от лимона може да навреди на зъбния емайл.

Пийте много вода

Дехидратацията е често срещана причина за сухота в устата. Лекарите препоръчват пиене на 8 чаши вода на ден. Това е приблизително 2 литра вода.

Избягвайте напитките с кофеин

Забелязали ли сте, че след като пили кафе сутрин, може да сте по-жадни през деня? Избягвайте напитките с кофеин, защото кофеинът е диуретик, който причинява загуба на течности. Кафето и чайът може да влошат сухотата в устата.

Смучете бонбони без захар

Това ще ви даде краткосрочно облекчение. Винаги е по-добре от нормален бонбон, който може да причини кариеси.

Поддържайте добра хигиена на устната кухина

Мийте зъбите си поне два пъти дневно, използвайте вода за уста, дъвчете дъвка без захар и редовно посещавайте зъболекаря си.

Избягвайте употребата на тютюневи изделия

Тютюнът може да намали производството на слюнка особено ако приемате лекарства по едно и също време. Освен това катранът от цигарите може да дразни слюнчените жлези.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X