Напишете дума/думи за търсене

Защо задължително трябва да "мамим" по време на диета

2. Контролиран Diet Break

Вторият вариант за почивка – контролираният Diet Break – не се използва толкова масово в практиката, но има много хора, които биха извлeкли полза от него. Всъщност, това е вариантът, който аз лично предпочитам и използвам. Както в личния си опит, така и в практиката си с клиенти.

В какво се изравя контрола в този случай?

Отново повишаваме калориите, но този път контролирано. Обикновено към досегашния калориен прием се добавят 300 до 600 ккал.

Тази цифра е ориентировъчна, защото в зависимост от % на дефицита в твоя режим може да се нуждаеш от повече или по-малко калории, за да достигнеш баланса си. Най-добре е да изчислиш сам какъв е калорийният ти баланс с помощта на калориен калкулатор и след като знаеш на какъв дефицит си, да добавиш нужните допълнителни калории.

Макронутриентите не се следят – по време на контролирания Diet Break си следиш само калориите. Ако правиш кардио, добре е да се намали на половина (например, от 30 на 15 минути на ден). Добре е да се спазват обичайните часове на хранене, с които тялото ти е свикнало. Накратко:

Смяташ си калорийния баланс и добавяш нужните калории към приема си за деня, за да се доближиш максимално до него.

* Не следиш макросите, а само калориите.

* Намаляш кардиото наполовина.

* Стремиш се да спазваш обичайните си часове за хранене.

* Останалите предписания, които дадох по-подробно в горната точка за свободен Diet Break, в общи линии важат и при контролирания такъв.

Може ли да се прави Diet Break при режим за качване (с калориен излишък)?

По принцип не е нужно. Поне от физиологична гледна точка. Тук по-скоро облекчението е чисто психологическо. Все пак тази почивка е с цел нулиране на дефицита. А при режим за качване нямаме дефицит, а дори сме в излишък.

Но дори и в калориен излишък, тялото се намира в положение, в което не иска да бъде. То иска да поддържа своето нормално състояние, без да губи или да покачва тегло. Т.е. и в двата случая ние го стресираме. Когато качваме, трябва постоянно да се храним с повече храна отколкото е нужна на тялото да се поддържа. Така че в случая Diet Break би било едно временно сваляне на калориите до нужните за поддръжка, без излишък.

Честота и продължителност. Какъв е правилният подход за теб?

Обикновено Diet Break-ът е с продължителност от 10-14 дни. Идеята е да възвърнем хормоналния баланс в тялото, а някои хормони просто се нуждаят от това време, за да се нормалнизират напълно.

В практиката си с клиенти съм забелязал, че за хора с над 25% телесни мазнини един единствен зареждащ ден, веднъж на 13-15 дни, има много по-добър ефект. А Diet Break при тях обикновено е излишен.

Важен е и самият калориен дефицит в диетата ти. Колкото по-малък е той, толкова по-рядко се прави Diet Break.

В заключение

Diet Break-ът е доказал се във времето подход, който прави придържането към дълги диети с по-сериозен калориен дефицит по-лесно и осигурява оптималните резултати, които могат да се излекат, като противодейства на отрицателните ефекти на дефицита върху тялото. Ако се използва правилно и не се злоупотребява с него може наистина да се превърне в перфектното оръжие за борба с теглото.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X