Напишете дума/думи за търсене

Признаци за остър дефицит на слънце

Слънчевата светлина е не само гаранция за радостно настроение, но и за добро здраве. Според лекарите е достатъчно всеки ден да се разхождаме на слънце поне по 15 мин, за да получим необходимата доза витамин D. Звучи постижимо, но се оказва, че все повече хора изпитват дефицит на слънчева светлина. Вижте кои са признаците, че трябва да прекарвате повече време на слънце.

Чувствате се мрачни и депресирани

Изследване, проведено от американски психиатри, показва, че хората с ниско ниво на витамин D са 10 пъти по-силно подложени на риск от депресия, в сравнение с тези, които прекарват достатъчно време на слънчева светлина. Причината е, че серотонинът, който отговаря за доброто настроение, под въздействието на слънцето се синтезира по-активно.

Трупате килограми

Дефицитът на слънце може да доведе до напълняване, тъй като витамин D отговаря за нормалния метаболизъм. Ако количеството му е недостатъчно, тялото не преработва калориите в енергия, а се запасява във вид на мастни натрупвания.

Чувствате болка в ставите и костите

Витамин D е жизнено необходим за здрави кости, мускули и стави и когато тялото не го получава в достатъчни количества, усещаме болка или слабост.

Често боледувате

Укрепването на имунната ситема е още една важна функция на витамин D. Колкото по-малко стоим на слънчева светлина, толкова по-податливи ставаме на вируси.

Не спите добре

За да спите дълбоко през нощта, през деня трябва да сте си взели дозата естествена светлина. Причинатта е, че недостигът на слънце може да наруши био ритмите и да доведе до сериозни нарушения в съня. А недостигът на сън е сериозен проблем, който повишава риска от редица заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X