Напишете дума/думи за търсене

Станислава от "Трохичка не остана": Цвеклото е незаменимо за вкусен шоколадов кекс (+рецепти)

Риба хоки с ароматна орехова коричка

700 гр. хоки (или друг вид бяла риба)

1/2 ч. ч. орехи

2-3 с. л. доматено пюре

сока на 1/2 лимон

1-2 с. л. сухар (галета)

1 с. л. пресен розмарин

1 ч. л. сух риган

1-2 стръка пресен чесън. Аз имах див чесън (левурда) и сложих и няколко листа от него.

3-4 стръка пресен лук

млян черен пипер на вкус

сол на вкус

олио

Рибните филета се измиват, осоляват и поръсват с черен пипер.

Според мен най-лесният начин за да се приготви пастата, с която да се покрият филетата е следния:

Орехите, доматеното пюре, лимоновия сок, сухара (галетата), розмарина (хубаво е листенцата му да се нарежат с ножица или нож), ригана и чесъна се слагат в чопър и се смилат. Опитайте пастата и ако ви е леко кисела може да добавите щипка захар.

В тавичка, добре намазана с мазнина, се нареждат рибните филета (ако са с кожа, с кожата надолу). Върху тях се нарежда зеления лук, нарязан на колелца. Върху всяко рибно парче се разпределя и ароматната паста.

Рибата се пече на по-силна фурна (около 220 градуса) до готовност.

Лютеница

Продукти:

3 кг червени чушки – изчистени нарязани на едро

2 кг домати (по-добре консервни) – бланширани леко във вряща вода, обелени, нарязани на две

1 кг патладжан – обелен, нарязан на кубчета, леко посолен и оставен да се отцеди водата

600 гр. моркови – изчистени, нарязани на не много дебели колелца

2-3 глави кромид лук – нарязан на 7-8 части

2/3 ч. ч. захар

2/3 ч. ч. червено вино

2 с. л. сол

1 1/4 ч. ч. олио

1 глава чесън – обелени скилидки, нарязани на едро

1 ч. л. смлян кимион

1 ч. л. черен пипер

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Всичко (без чесъна и подправките) слагаме в голяма тава. Не слагаме фолио. Фурната е първоначално на 250 градуса, но след около 20 минути я слагаме на 200 градуса. Пече се около 3-3 и половина часа, като се разбърква от време на време. 10-20 минути преди да е готово се слагат подправките и чесъна. Когато зеленчуците останат на мазнина сместа се пюрира* и се слага в бурканчета, които се възваряват за 20 мин.

От тази доза се получават около 12 бурканчета с вместимост 300-350 гр.

Руло от тиквички с извара

Продукти за тестото:

3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 к. л. сода бикарбонат

5 с. л. пълнозърнесто брашно от спелта

200 г извара

1-2 с. л. олио

3 тиквички (700 г)

1 скилидка чесън

копър

За плънката:

300 г извара

1-2 с. л. кисело мляко

2-3 с.л. олио

3 скилидки чесън

копър

50 г чедър

Тиквичките се измиват, почистват и се настъргват на едро ренде. Посоляват се леко и се слагат в гевгир за около 30 минути да се отцеди водата от тях.

Яйцата се разбиват с тел. Киселото мляко и содата се смесват, разбъркват се докато млякото шупне и се добавят към яйцата. Последователно се прибавят олиото, нарязаният на ситно копър, пресованата скилидка чесън, изварата и пресятото брашно. Последно се прибавят тиквичките като преди да се добавят в тестото се изтискват добре с ръка. Голяма тава (най-добре е тази от фурната) се застила с хартия за печене. Сместа се разпределя и се пече на 200 градуса за около 30 минути. Изпеченият блат се изважда от тавичката и се прехвърля върху решетка да изстине.

През това време смесете продуктите за плънката - изварата, млякото, олиото, пресованите скилидки чесън, нарязаният копър. Чедърът може да го настържете и смесите с останалите продукти или да го нарежете на лентички и да го разпределите върху плънката след като намажете рулото.

Изстиналият блат се намазва с плънката и се навива на руло. Оставя се в хладилник да се охлади и стегне.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X