Напишете дума/думи за търсене

Станислава от "Трохичка не остана": Цвеклото е незаменимо за вкусен шоколадов кекс (+рецепти)

Бисквитена торта с кондензирано мляко

Продукти за крема:

4 яйца

300 г подсладено кондензирано мляко

600 мл прясно мляко

200 г меко краве масло

ванилия

Малко повече от 1 пакет обикновени бисквити.

За розичките:

150 мл сметана

150 г шоколад

100 г натурално крем сирене

*Бисквитите, които използвах са пакет от 200 г и още малко от вторият пакет. Поставях по 12 бисквити на ред и направих общо 3 реда.

За крема разбийте яйцата много добре с миксер. Прибавете кондензираното мляко. Разбъркайте. Добавете и прясното мляко. Сложете крема на среден огън като бъркате непрекъснато с телена бъркалка (вкъщи ползвам стара млековарка. Идеална е за направа на кремове). От момента на завиране оставете крема на огъня още около 1 минута (не пропускайте бъркането!) и отстранете от котлона. Оставете го да изстине, но да не е съвсем студен, за да може бисквитите да попият.

Разбъркайте краве маслото и ванилията с миксер и постепенно прибавете свареният крем. Съветвам ви да бъркате на най-ниската степен на миксера и ако имате приставки за по-леки теста към него да ползвате тях.

В тавичка редете ред бисквити и ред крем. Завършете с тънък пласт от крема. Оставете тортата за 2 часа в хладилник, за да стегне.

През това време си направете сместа за розичките:

Кипнете сметаната прибавете към нея натрошеният на дребно шоколад. Разбъркайте до еднородна смес. Оставете сместа да се охлади много добре в хладилник, а за по-бързо може и в камерата на хладилника. Когато ганашът е охладен го разбийте с миксер като към края на разбиването добавете и крема сиренето.

Шприцовайте розички върху охладената торта. Имайте предвид, че от топлината на ръцете този крем се стопля бързо и затова трябва и по-бързо да шприцовате.

Милинки със сирене

Продукти за тестото:

1 яйце

100 г заквасена сметана

150 г кисело мляко

120 мл прясно мляко

1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна)

1 с.л. захар

2-3 с.л. олио

1/2 ч.л. сол

500-600 г брашно

За отгоре:

150-200 г натрошено сирене

80 г краве масло

1 яйце

Отделно олио за намасляване на ръцете

Приготвяне: Смесете в съд маята, захарта, млякото и 2-3 с.л. брашно. Направете кашчка. Покрийте съда с кърпа и оставете маята да втаса. Междувременно разбийте яйцето. Добавете към него солта, олиото, киселото мляко и заквасената сметана. Прибавете втасалата мая. Започнете да прибавяте брашно и омесете гладко тесто. Намажете го с олио, покрите с кърпа и оставете на топло да втаса.

Намаслете тавичка с олио (моята е 30 см), или я застелете с хартия за печене. Топете ръцете с в олио обилно и от втасалото тесто оформяйте топки с големината на орех. Редете милинките в тавичката. Покрийте тавичката с кърпа и оставете да втаса на топло.

След като милинките втасат разпределете между тях натрошеното сирене. Разтопете краве маслото и го разпределете върху тях. Разбийте яйцето и с помощта на четка намажете милинките.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след което намалете на 180 градуса и печете още около 30 минути.

Извадете изпечените милинки, завийте ги с кърпа да се задушат и след това.... трохичка няма да остане от тях

Торта с праскови и извара

Продукти за блата:

2 яйца със стайна температура

4 с.л. пудра захар

7 с.л. оризово брашно

1/2 к.л. сода бикарбонат

1 с.л. вода /или прясно мляко/

1 с.л. разтопено краве масло

2 ванилии

Продукти за крема:

плодовете на 1 компот от праскови

500 г фина несолена извара*

100 г пудра захар /или по ваш вкус/

2 пакетчета бурбонска ванилова захар

1 пак. желатин /10 г/ + 60 мл вода за разтварянето му

250 мл млечна сладкарска сметана

*Използвах сладкарска извара. Можете да замените с рикота, или с несолено крема сирене с по-ниска масленост. Маскарпоне също би могло, но в такъв случай кремът ви ще стане доста по-тежък като вкус.

Продукти за плодовото желе:

200 мл пюрирани праскови от 1/2 буркан компот

1/2 пак. желатин + 30 мл вода за разтварянето му

За украса:

100 мл млечна сладкарска сметана

пресни праскови

200 г бишкоти

Приготвяне:

На блата - разбийте яйцата със захарта и ванилията докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Добавете маслото и водата. Разбийте бързо за кратко. Последно прибавете оризовото брашно смесено със содата. Бъркайте с лопатка. Изсипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене с диаметър около 22 см. Печете за около 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете изпеченият блат да изтине напълно преди да продължите. След като изстине може леко да отрежете по края блата, за да придобие по-добър външен вид.

На крема - Накиснете желатина във водата докато набъбне. Обелете и нарежете на парченца плодовете. Оставете ги в гевгир да се отцедят. Разбийте изварата със захарта и ванилията. Разтворете набъбналия желатин на водна баня докато стане течен и прозрачен. Прибавете го постепенно към сместа като разбивате с миксер на ниска скорост. Прибавете парченцата плод като разбърквате с лопатка. Последно разбийте сметаната и на 2-3 пъти я прибавете към останалите продукти. Бъркайте с лопатка. Ако кремът ви се стори прекалено течен може да го сложите за кратко в хладилник.

Поставете изстиналият блат в подноса за сервиране. Пристегнете го с тортен ринг. От вътрешната страна подредете бишкоти, на които се отрязали по малко основата, за да стоят изправени. Изсипете крема, заравнете и оставете в хладилник докато кремът стегне напълно - около 2 часа. Ако няма да ползвате бишкоти можете да поставите ацетатна хартия от вътрешната страна на ринга и тогава изсипете крема. Хартията ще ви помогне по-лесно да освободите стегналата торта в последствие.

За плодовото желе - Накиснете желатина във водата докато набъбне. Обелете и пюрирайте плодовете на 1/2 компот. Можете леко да разредите със сока от компота. Разтворете набъбналия желатин на водна баня докато стане течен и прозрачен. Прибавете го към пасираните плодове и разбъркайте до еднородна смес. Залейте стегналата торта с желето. Оставете в хладилник докато стегне.

За украсата - След като и горният пласт на тортата е стегнал добре разбийте сметаната и украсете с пресни праскови. Прасковите поставете малко преди поднасянето на тортата, за да не променят цвета си.

Шоколадов кекс с цвекло

3 яйца на стайна температура

100 гр. кафява захар

150 гр. бяла захар

200 гр. червено цвекло

70 гр. натурален шоколад

200 гр. натурално крем сирене на стайна температура

50 мл. олио

150 гр. брашно

1 пак. бакпулвер (10 гр.)

50 гр. какао

щипка сол

портокалова кора

Започнете като пюрирате в блендер половината от крема сиренето, обеленото и нарязано на едри парчета цвекло и олиото. Трябва да получите консистенция подобна на тази на снимката:

Добавете останалото крем сирене и разбъркайте до хомогенност.

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади, но да остане течен.

Разбийте яйцата със захарта, докато сместа избледнее и увеличи обема си 2-3 пъти. Добавете шоколада. Разбъркайте. Добавете и смесените цвекло и крема сирене. Отново разбъркайте.

Смесете сухите съставки (заедно с портокаловите корички) в купа. Прибавяйте постепенно към сместа от тях като бъркате с лопатка или с миксер, включен на най-ниска степен.

Намаслете форма за кекс с олио и я посипете с какао. Изсипете какаовата смес и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Времето за изпичане в моята фурна беше около 45 мин. Проверете готовността с дървено шишче - трябва да излезе сухо с полепнали няколко трохички по него. След изпичане оставете кекса да се охлади и го обърнете в поднос.

Намажете го с глазура.

Използвах идеята на любимата си глазура за Шоколадов кекс с червено вино:

50-70 гр. натурален шоколад

1 с.л. олио

1 с.л. заквасена сметана

Шоколадът, заедно с олиото се разтапя на водна баня. Прибавя се заквасената сметана и се разбърква добре. Тази глазура е по-гъста от комбинацията за ганаш шоколад-сметана и е по-удобно да се нанася с лъжица. На мен леко киселият вкус от заквасената сметана в комбинация с шоколадовият кекс много ми допада.

Когато искате да сервирате нещо, от което и трохичка да не остане, пробвайте да вземете идея от блога на Станислава на адрес https://trohichkaneostana.blogspot.com.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X