Напишете дума/думи за търсене

12 предупредителни знака за деменция

Деменцията е мозъчно заболяване, което обикновено се наблюдава при хора след 65-годишна възраст. Почти 50 милиона души по света страдат от това заболяване и всеки ден този брой нараства. Според прогнозите до 2050 тази цифра ще достигне 131,5 милиона.

Първите признаци се появяват 5-10 години преди болестта да се развие напълно. Какви са те?

Подозрителност

Най-често срещаният случай е, когато възрастните хора смятат, че някой иска да открадне нещо от тях. Най-често обвиняват роднините или съседите си. Понякога дори си мислят, че те се опитват да ги отровят и често не се доверяват на полицаи или лекари, защото ги мислят за ??мошеници.

Липса на интерес към битието

Ако доскоро баба ви е мила старателно чиниите, а сега изобщо не й пука, че мивката е препълнена, това е лош знак. Той често е придружен от невъзможност възрастните хора да се справят с чрезвичайни битови проблеми.

Задаване на едни и същи въпроси

Не всеки се случва да забрави, така че е важно да се обърне внимание на честотата на тези ситуации. Ако дядо ви задава едни и същи въпроси всеки ден, консултирайте се с лекар. В началните етапи на деменцията симптомите не са толкова очевидни.

Безцелно ходене из къщата

То лесно може да бъде пропуснато, тъй като човек, който се разхожда из къщата и докосва и пренарежда неща, може да ви накара да мислите, че това е част от неговата дневна рутина. Опитайте да му зададете въпрос по време на тази "разходка", за да видите дали ви чува и дали вашето питане няма да го обърка.

Особености от характера се засилват

При хора с деменция някои черти на характера се преекспонират.

Например, ако някой е алчен, той започва да събира всичките си пари, включително дребни монети, и да ги крие.

Загуба на представа за време

За възрастния човек е трудно да си спомни датата, а понякога му е трудно да определи времето, което е минало, докато върши дадено нещо.

Той може да е излязъл с намерението да се разходи за час, а да се върне у дома след 15 минути, или 3 часа, и без значение колко време е минало, да си мисли, че са минали само 60 минути.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X