Напишете дума/думи за търсене

Отвъд таратора - студени супи от целия свят

Изборът на студени супи далеч не се ограничава само до таратора. В различните държави рецептите варират между солени, сладки и люти, с добавка от хляб, плодове, яйца, цвекло, соев сос или вино.
В епохата преди Колумб в Испания доматите са непознати. Но и тогава гаспачото е била най-популярната лятна супа - приготвяли го от хляб, зехтин и чесън, с добавка от оцет. А след откритието на Колумб започнали да слагат домати и чушки. Днес гаспачо е традиционна испанска супа на доматена основа, с добавка от цели или настъргани зеленчуци, зехтин и подправки. Понякога се поднася с препечен хляб, но рецептата има доста разновидности в различните части на Испания - Salmorejo в Андалусия и Ajoblanco в Малага.

Унгарците приготвят супа от череши или кисели вишни - Meggyleves. Освежаващата рецепта включва сметана, захар и цели череши или вишни. Освен в Унгария, можете да срещнете тази супа в Австрия Полша и Словакия. Унгария я консумират за закуска, а понякога за десерт.
В жегите руснаците приготвят окрошка - на основата на кефир или квас, с добавка от вода, зеленчуци, подправки и сметана. В Украйна летният вариант на супата включва червено цвекло, зеленчуци, яйца.

В Корея най-популярната студена супа носи названието кук-си - състои се от домашна юфка, соев сос с горчица, месо и яйца, понякога и водорасли.
Довга е национално ястие в азербайджанската кухня - супа от кисело мляко с кориандър и копър, ориз и грах. През зимата супата поднася топла, а през лятото - студена. Понякога добавят кюфтенца - за по-засищащ ефект. Рецептата е разпространена и в Турция.

Райта е свежа индийска супа от кисело мляко, мента, магданоз, джинджифил, чили, лимон и чесън. В Гвиана типична рецепта в супата от коксово мляко с пюре от манго и ром. Ястието с екзотичен вкус се консумира на закуска, обяд и вечеря.

Вишисуаз е традиционна крем-супа, която французите приготвят от десетилетия, за да се спасят от летните горещини. Рецептата включва праз и картофи, на основата на пилешки бульон и сметана. Обичайно се поднася с препечени филийки.

Гаспачо

Необходими продукти:
1 кг добре узрели домати
2 краставици
2 чушки
2 скилидки чесън
1 филия бял хляб
1 с.л. оцет
сос табаско на вкус
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
сол

За крутоните:
4 филии стар хляб
3 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне:
1. Измийте доматите, пуснете за няколко секунди във вряща вода, след това полейте със студена вода и обелете. Нарежете на четвъртинки.
2. Обелете краставиците и заедно с чушките и нарежете на парчета. Обелете чесъна. Нарежете хляба на 4 части.
3. Пуснете в блендер доматите, краставиците, чушките и чесъна. Добавете хляба и пуснете блендера още веднъж. Оставете за 10 мин.
4. Подправете със сол, лимонов сок, табаско, оцет и захар. Добавете зехтина. Разбъркайте. Оставете в хладилник за 4 часа.
5. Пригответе крутоните: нарежете хляба на кубчета и запържете в зехтин, поръсете с малко сол. Добавете в супата преди поднасяне.

Унгарска черешова супа

Необходими продукти:
1 кг пресни вишни или череши
1 бут. червено сухо вино
1 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л. течна ванилия
4 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. течна сметана

Начин на приготвяне:
1. Измийте черешите и отделете костилките. Залейте с виното и водата, прибавете канелата и захарта и варете ? час на слаб огън. Сложете ванилията и оставете да изстине.
2. Смесете заквасената и течната сметана и прибавете към супата. Охладете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X