Напишете дума/думи за търсене

Храни, които не бива да даваме на котката

Котките нямат рецептор за сладко. Също така някои храни са не само безвкусни за тях, но и са много опасни за здравето им. Така че да не си въобразяваме, че сме добри стопани, а наистина да бъдем такива.

Има храни, които са дори отровни за тях.

„МИЛА“ изготви за вас списък с продукти, които да държите настрани от пухкавия си домашен любимец, ако искате той да се радва на здравословен и дълъг живот.

Прясно мляко и млечни продукти

Повечето възрастни котки имат непоносимост към лактоза. Въпреки че може да им хареса ароматът на мляко и млечни продукти, дръжте тези продукти далече от тях, защото са много вредни за стомаха. Приемът на млечни продукти може да предизвика повръщане и диария. Ако котката е жадна, дайте й вода.

Шоколад и бонбони

В шоколада има две съставки, които може да бъдат много вредни за котките - кофеин и теобромин, които лесно се абсорбират от човешкото тяло, но не толкова от котешкото. Съставките са токсични за тези животни и може да причинят чернодробна недостатъчност.

Не се препоръчва да им давате и бонбони. Те са пълни със захар, освен това някои видове може да доведат до задушаване.

Сурово месо и риба

Суровото месо и риба може да съдържат бактерии и паразити, които са устойчиви на антибиотици, и може да причинят тежки заболявания. Прекомерната им мазнина също може да причини панкреатит - възпаление на панкреаса.

Сурови яйца

Суровите яйца са забранени за котки. Когато яйцата са сурови, те може да съдържат бактерии, които да засегнат червата им. Също така има протеин в суровите яйца, който е труден за абсорбиране от котките и това може да доведе до недостиг на витамини. Ако искате да храните с яйца мъркащия си любимец, дайте му варени яйца и за предпочитане ги смесете с тяхната храна.

Лук и чесън

Дори малко количество от тези храни може да бъде много опасно за котките. Яденето на лук и чесън ги кара да развият хемолитична анемия, а червените им кръвни клетки стават крехки. В този случай котките ще почувстват задух, болка в корема и ще имат урина с променен цвят.

Грозде и стафиди

Тези здравословни закуски за хората може да причинят сериозни проблеми при котките. Гроздето и стафидите са много токсични за тях и може да причинят бъбречна недостатъчност, която по-късно може да се развие в сериозни бъбречни заболявания.

Тесто с мая

Най-големият проблем на тестото с мая, когато се яде сурово, е, че след поглъщане може да втаса, блокирайки червата. Освен това след като ферментира, маята създава захари, които съдържат алкохол, който може да бъде много отровен за котките.

Ядки

Ядките са с много високо съдържание на мазнини и може да накарат котките лесно да наддават на тегло. Въпреки че съдържат протеини и мазнини, които са полезни за нас, хората, котките не ги усвояват лесно. Високото ниво на мазнини също може да доведе до стомашни проблеми и повръщане.

Гъби

Някои видове гъби съдържат токсини, които може да доведат до сериозни проблеми при котките. Затова ги избягвайте.

Домати

Незрелите домати, техните листа и стъбла съдържат вещество, наречено томатин, което е много токсично за котките. Поглъщането му може да доведе до повръщане, разширени зеници, загуба на апетит и много други симптоми.

Как котката помага на здравето?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X