Напишете дума/думи за търсене

Защо не отслабвам? Отговаря Ипократис Пападимитракос

Причина №2: Мотивацията ни да свалим килограми

Какво ви мотивира да свалите килограми? Предстояща почивка? Здравето ви? Суетата? По-малък размер дрехи?

Замислете се дали бихте отказали лесно парче торта заради по-малък размер дрехи или заради високото кръвно?

Знам, знам. За кръвното има хапчета, а това с дрехите, може и да се отложи малко...

А сега си помислете дали бихте отказали парчето торта, ако сте решили да се грижите добре за себе си.

Много по-вероятно е. Дори бихте били горди от постъпката си, ако зад нея стои правилната мотивация.

Единствената мотивация, която може да оправдае всичките ни усилия, е желанието да се грижим за себе си.

С правилната мотивация, дори и да стигнем до въпроса „Защо не отслабвам?“, ще открием причината и ще продължим напред. В този случай, най-вероятно тя ще е една от следващите две в нашия списък.

Причина №3: Организация. Организация. Организация.

Третото място в нашата класация за причини спиращи отслабването, заемат организационните ни умения.

Когато разполагаме с правилна информация за отслабването и сме истински мотивирани да се справим, това което може да ни препъне е организацията.

Не е новина, че добрите организационни умения са изключително полезни за всеки един аспект от живота. И е важно да работим върху тях, за да направим живота си по-лесен и по-приятен.

Но нека да се върнем на темата за отслабването. Дори и огромното желание за спазване на най-правилния точно за вас, балансиран хранителен режим, може да се препъне в невъзможността да организираме храненето си. Организацията на храненето включва всички процеси - от планиране на покупките и пазаруване на храна, през готвене, до отделяне на време за редовно хранене.

Много често неумението ни да се организираме, е причина за застопоряването на стрелката на кантара. А организацията се учи. Към нея се привиква.

Едно от нещата, които най-често обсъжда Ипократис с клиентите си в кабинета и онлайн, е точно как да организират храненето си. Подреждайки всички елементи, те успяват да намерят и време, и настроение да се придържат към подходящия за тях режим.

Дори да звучи трудно, организацията на храненето в действителност е умение, което лесно можем да овладеем. Зависи изцяло от нас. И си заслужава.

Причина №4: Дисциплина

Четвъртата най-масова причина за стигане до въпроса „Защо не отслабвам?“ се крие в липсата на дисциплина, постоянство и послeдователност в действията ни.

Много често позволяваме една допусната грешка в режима, който спазваме, да е препъникамъкът, който обръща цялата каруца. Искаме да сме перфектни с изпълнението си, но пради липсата на дисциплина и постоянсто, само една грешка от наша страна, ни хвърля в другата противоположност...

Не трябва да бъркаме „дисциплината“ с „воля“. Разликата е съществена и се изразява в това, че дисциплината изисква усилия, а не търпение.

А точно усилия са ни нужни, за да взимаме правилни решения и да правим правилните избори, свързани с храненето ни.

Липсата на дисциплина най-често води до грешни решения и основно до превръщането на „храна за вкус“ в основна храна. Под „храна за вкус“ имам предвид храна с ниска или нулева хранителна стойност, която обаче е вкусна (junk food).

Не можем да очакваме да постигнем значими резултати в борбата с килограмите, без да положим усилия. И точно дисциплина ни е нужна, за да не се откажем още на първото препятствие. Не военна дисциплина, а дисциплина на духа. Спортна дисциплина – такава, която ни помага да вървим напред, дори когато е трудно.

В заключение, можем да кажем, че ако:

- разполагате с точна и проверена информация за процеса на отслабванеи метода, на който смятате да се доверите;

- започнете с правилната мотивация;

- положите усилия да организирате храненето си и

- имате необходимата дисциплина

тогава няма да стигнете до въпроса „Защо не отслабвам“.

Оказва се, че най-честите причини за застоя в килограмите са по-скоро психологични, а не физиологични. Добрата новина е, че са изцяло под наш контрол и промяната зависи от нас самите.

Може да видите още съвети за здравословно отслабване от мен и да изберете своята програма от www.ipokratis.bg.

Почти за всяко твърдение, на което попаднете относно храненето, диетите и отслабването, съществува и такова, което го отрича напълно. Информацията е безкрайна, противоречива и объркваща.
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X