Напишете дума/думи за търсене

Ако притежавате тези качества, значи сте мъдри и зрели

Излизането от пубертета или достигането на законна възраст, която ни дава право да гласуваме и да пием алкохол безнаказано, не ни прави зрели автоматично.

Някои хора порастват физически, но емоционалното им извисяване има да извърви още дълъг път, докато се превърнат във възрастни и мъдри индивиди.
За да загубите своето детско или незряло излъчване, ще трябва да проявите определени черти и качества на характера.
Какво трябва да притежавате, преди да може да се наречете истински пораснал човек.

1. Имате контрол върху собствените си емоции
Вместо да се ядосва лесно на някой друг заради нещо, което се е случило, зрелият човек ще е в състояние да държи емоциите си под контрол. Зрелостта върви ръка за ръка с озаптяване на гневните емоции и на реакциите по деструктивен начин.

2. Поемане на отговорност за себе си и за своите действия
Хората правят избор всеки ден и тези избори вървят с последствия. Някой, който е зрял, ще поеме отговорност за своите действия. Когато активно се грижи за себе си, за щастието си и за нещата, които се изпречват на пътя ми именно заради техните избори.

3. Чувствате се благодарни за това, което имате
Друга черта на зрелия човек е, че се чувства благодарен за това, което има, вместо да се оплаква от това, което няма. Не приема нещата за даденост, защото оценява, че не всеки има такъв късмет.

4. Приемате себе си такъв, което сте
Не е лесно да приемеш себе си такъв, какъвто си, особено когато другите продължават да ти казват, че трябва да се промениш. Но когато си зрял, прегръщаш същността си и си уверен в себе си. Чувстваш се комфортно в кожата си, вместо да се усещаш като човек втора категория и да искаш да угодиш на другите, като се правиш на някого, когото не си.

5. Осъзнавате колко много има още да учите
Човек не може да знае всичко, но е нужна зрялост, за да осъзнае, че има още много неща, които трябва да учи. Ако сте наистина мъдри и зрели хора, ще оставите настрана гордостта си и ще бъдете готови да се учите, дори от някого, който е по-млад от вас.

6. Осъзнаване и съобразяване с другите
Състраданието е част от зрелостта. Мислите и за благосъстоянието на другите, вместо винаги да поставяте на първо място своите интереси. Когато някой ваш близък е успешен, вие празнувате с него, а не ревнувате от постиженията му.

7. Скромни и смирени сте
Ако сте зрял човек, няма да оставите успехът да ви завърти главата. Ще се отнасяте към хората честно и с уважение, независимо от положението ви в обществото. И няма да чувствате нужда да доминирате над другите.

8. Показвате гъвкавост
Нещата невинаги вървят по план и ако сте зрели, ще трябва да може да се адаптирате към ситуациите и да мислите в движение. Да бъдеш инатлив, неотстъпчив, да се цупиш и да размахваш назидателно показалец, е нещо, което правят само незрелите хора.

9. Отворени сте и не сте осъдителни
Зрелите и мъдри хора са отворени към нови и различни гледни точки и се опитват да се поставят в обувките на околните. Вместо да етикетирате хора, които са различни от вас, вие сте готови да разберете откъде идват и да преодолеете разликата между вас и тях.

10. Наясно сте, че винаги има място за растеж и усъвършенстване
Да бъдеш зрял, означава, че никога няма да бъдеш самодоволен и да мислиш, че вече си постигнал съвършенство или че си твърде стар, за да се усъвършенстваш. Вярвате, че винаги има място за подобрение. Животът е свързан с учене и винаги може да се стремите да бъдете по-добра версия на вас самите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X