Напишете дума/думи за търсене

Забравете за тези спортове, ако имаме проблеми със сърцето

Ограниченията в живота често вървят ръка за ръка със сърдечните заболявания. Това важи с особена сила за спорта, тъй като някои видове упражнения може да донесат повече вреда, отколкото полза за здравето.

Това обаче не означава, че трябва да скръстите ръце и да не правите нищо за тялото си. Точно обратното, правилният план за тренировка може да ви помогне да укрепите сърцето и да подобрите функционирането му.
Кои видове упражнения трябва да бъдат премахнати от рутината ви, ако имате сърдечни заболявания?

Упражнения, които не бива да правим
Забравете за изометричните упражнения, които създават напрежение в мускулите. Такива са:
- лицеви опори и коремни преси
- дъска
- глутеус мост (повдигане на таза и седалището от тилен лег)

Силовите тренировки увеличават мускулна маса. Това може да повиши кръвното налягане и да ограничи кислорода в кръвта. Избягвайте фитнес ластиците и вдигането на тежести.
Предупреждение: Тези, които страдат от неконтролирана медикаментозно сърдечна недостатъчност, неконтролирани проблеми с пулса и тежка аортна стеноза, трябва да бъдат внимателни с физическите дейности и спорта.

Подходящи спортове и упражнения

Разтягане за гъвкавост: Разтягането не влияе пряко върху здравето на сърцето. Вместо това ви дава по-добър баланс, по-добра способност за движение и подобрява здравето на мускулите и ставите. Упражненията за гъвкавост включват стречинг, йога и тай чи.

Аеробни упражнения: Те може да подобрят притока на кръв и начина, по който тялото ви използва кислород. Основното тук е да ги правите умерено. Тези упражнения включват ходене с бързо темпо, водна аеробика със слабо въздействие, лек джогинг или колоездене.

Някои допълнителни съвети

- Винаги бъдете хидратирани! Пийте вода, дори и да не чувствате жажда, особено през горещите дни.
- Дайте на тялото си почивка. Не прекалявайте с никаква дейност и си дайте време за възстановяване между физическите активности.
- Не правете упражнения на открито, когато е прекалено горещо, студено или влажно. Изключителните метеорологични условия може да повлияят на кръвообращението по лош начин, затруднявайки дишането и дори да причинят болка в гърдите.
- Слушайте тялото си. Ако се чувствате уморени, дискомфортно, замаяно, задъхано или изключително потни, по-добре е да спрете да спортувате и да си дадете малко почивка.
- Консултирайте се с вашия лекар за спортен план. Той ще вземе предвид вашето специфично здравословно състояние и ще състави специален набор от упражнения, които ще са подходящи за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X