Напишете дума/думи за търсене

Ивелина от "Добра храна от Иви": Целувките с кардамон и сметана са неустоими (+рецепти)

36-годишната Ивелина от Бургас определя себе си като съпруга и майка, отдадена изцяло на семейството и кулинарията. Тя признава, че през последните години е открила най-мощното си вдъхновение и мисли постоянно за рецепти, съчинява рецепти и планира изпълнението им. Има толкова идеи в главата си, че е невъзможно да намери времето, в което да ги изпълни.

Може да се вдъхновите от нейната страст, като надникнете в блога й за още лесни, бързи и интересни кулинарни идеи.
„Добра храна от Иви“ ухае на всички възможни подправки и на много любов на адрес https://ivisgoodfood.blogspot.com/.

Кои са първите ви вдъхновения като кулинар? Имате ли рецепти от детството, които и до днес са в най-свидния ви репертоар?
Първите ми изяви в кухнята започнаха, когато станах студентка и заживях сама. Тогава приготвях познатите на всеки от нас български ястия, с които съм израснала, но малко по малко започнах да се опитвам да надграждам и да създавам непознати вкусове и комбинации. Четях много и се учех. Но да, и до ден днешен има рецепти от детството ми, които често приготвям с много любов. Аз съм човек, който държи на традициите и твърдо искам да запазя рецептите от мама и баба, както и да ги предам на децата си. Старателно записвам всички любими и вкусни рецепти и искрено се надявам един ден да са ценен подарък за следващите поколения.

В коя част от кулинарията се вихрите най-вдъхновено – може би сладкарството?
Любовта ми към сладкарството се появи много неочаквано. От самото начало винаги съм залагала на основните ястия, но с времето някак естествено десертите се превърнаха в основната ми мисъл. Всички идеи в главата ми са за сладки изкушения. Точно затова през отминалото лято се записах на обучение за сладкар и по време на практиката разбрах, че наистина това е моето нещо.

Имате ли афинитет към здравословното приготвяне на ястия?
Откакто забременях преди повече от шест години, започнах да гледам по различен начин на храненето. В никакъв случай не съм вегетарианец, веган или страстен въздържател. Просто не консумирам никакво газирано, сокове, бърза храна, десерти, пълни с консерванти и оцветители, избягвам пърженото. Залагам на това всичко да е домашно приготвено с възможно най-чистите продукти. Пия много вода, ям плодове и зеленчуци всеки ден, поне веднъж седмично приготвям риба и веднъж седмично постно ястие. Най-трудно ми е отказването от белия хляб, но от известно време успявам да го заменям с по-здравословни варианти. Наистина вярвам, че човек е това, което яде, и колкото по-здравословно се храним, толкова по-здрави и енергични ще бъдем.

Държите ли на съдовете, в които се готви?
Да, като човек, който има претенции в кулинарията, държа на съдовете, в които готвя и сервирам. Лично аз залагам на тенджери и касероли от неръждаема стомана, които са трайни на износване и лесни за поддържане, тиганите ми са с незалепващо покритие, отново от неръждаема стомана – тежки са, но позволяват ползването на много малко или никаква мазнина, могат да се използват на всякакъв вид котлони, както и във фурна. Бъркам винаги с дървена лъжица, а в сладкарството използвам силиконови шпатули и отново купи от неръждаема стомана, никога пластмасови.

Без кои продукти и подправки не оставате?
Тук вече става страшно. Никога не оставам без основни продукти. Баба ме е учила на това и го спазвам стриктно! Така винаги мога да приготвя „от нищо нещо“.
А що се отнася до подправките – те са голямата ми слабост! Мисля, че няма подправка, която да нямам. Не мога да им устоя, луда съм по тях. Подправките могат да издигнат всяко ястие или десерт на едно по-високо ниво, стига да се дозират внимателно, за да не се получи обратният ефект.
Такава рецепта е „Целувки с кардамом и ароматна сметана“ – една подправка, а целувките никога няма да са същите.

А имате ли любими зимни рецепти и може ли да споделите някоя с нас?
Като кажа зимна рецепта, веднага се сещам за кисело зеле. Обожавам го! Мога да го ям вечно и в комбинация с всичко – с боб, с ориз, на сарми, в капама, че дори и само с олио и червен пипер. Тук най-подходяща е семейната ми рецепта за „Постни зелеви сарми“, която съм установила, че много малко хора познават точно в този вид.

Какво ще пожелаете на читателите за новата година?
Бих им пожелала да са здрави и щастливи, да се радват на всичко, което имат, но да не спират да мечтаят и да постигат още. Нека през новата година имат много хубави поводи за събиране с близки и приятели около трапезата, за да им бъде вкусно, уютно и весело!

Зелена салата с козе сирене, мед и кедрови ядки

необходими продукти:
за 4 порции:
300 г рукола или микс от салати
200 г козе сирене
80 г течен мед
40 мл зехтин
10 г кедрови ядки

начин на приготвяне:
1 В незалепващ тиган загрейте меда и сложете сиренето. Оставете го
да се запече и го обърнете
от другата страна.
2 Овкусете руколата или салатата микс със зехтин. Разпределете в чинии, сложете запеченото сирене и поръсете всичко с кедрови ядки.

Постни зелеви сарми

необходими продукти за 4 порции:
1 кисела зелка
4 стр праз, ситно нарязан
1 ч.ч. ориз
3 с.л. олио
1 с.л. червен пипер + още за поръсване
1 ч.л. черен пипер
1 щ. сол

начин на приготвяне:
1 В голям тиган загрейте 2 с.л. олио и добавете ситно нарязания праз. Оставете да омекне, като разбърквате от време на време. Подправете с щипка сол, червения и черния пипер. Добавете ориза, разбъркайте
добре и оставете, докато стане леко
прозрачен. Свалете от котлона.
2 Отделете едно по едно листата от киселата зелка, като най-горните сложите на дъното на тенджера, така че да го покрият.
3 В средата на всяко отделено листо зеле сложете от приготвената смес от праз и ориз. Завийте, като първо затворите от долната страна, след това отстрани и накрая отгоре. Редете в подготвената тенджера.
4 Завитите и наредени сарми поръсете с малко червен пипер и 1 с.л. олио и залейте със зелева чорба или вода, 2-3 пръста над нивото на сармите. Поставете отгоре чиния с диаметър колкото тенджерата и леко притиснете. Сложете капак и варете на тих огън поне за
2 часа. Ако е необходимо, добавяйте по малко зелева чорба или вода. Колкото повече варите сармите, толкова по-вкусни ще станат.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X