Напишете дума/думи за търсене

Перфектният френски омлет на Джулия Чайлд

Според кулинарната икона Джулия Чайлд най-добрият омлет на света е с леко овална форма и с кремообразна субстанция в средата. Ако ви е за първи път, трябва да отработите така нареченото раздрусване.

Пригответе си затоплена чиния, а също така и масло, няколко стръка магданоз и гумена шпатула.

Необходимите продукти:
3 средно големи яйца
щипка сол
щипка черен пипер
1 с.л. масло

по желание 1 ч.л. студена вода за смесване на жълтъците и белтъците

Начин на приготвяне:

Чукнете яйцата в купа и ги разбъркайте, колкото да се смесят със солта, черния пипер и водата, ако сме сложили такава.

Поставете тигана върху котлона и включете на максимална температура. Сложеге маслото и наклонете тигана наляво и надясно. Изсипете яйцата, когато маслото почти престане да образува пяна. С помощта на дръжката разклащайте леко тигана, за да се разстелят яйцата по дъното.

Изчакайте няколко секунди да стегнат. След това започнете да раздрусвате тигана към себе си, избутвайки яйцата към другия край.
Продължете да подрусвате, като постепенно увеличавате амплитудата на движението, така че омлетът да започне да се прихлупва от само себе си.

Избутайте остатъците към общата маса с помощта на шпатулата. Може отново с ловко движение и удар по дръжката на тигана да прихлупите единия край към другия, но ако ви се струва сложно, ползвайте отново шпатула.

Набодете бучка масло на вилица и намажете готовия омлет отгоре.
Може да поръсите с нарязани на ситно зелени подправки.
Може също така, когато омлетът е готов, да направите с нож прорез по дължина и да пъхнете някаква плънка. Има вариант и да я сложите върху яйцата, когато те са се стигнали достатъчно, но преди да започнем да ги навиваме.

Какво ще сложите в омлета и върху него е по ваше желание - може да са зеленчуци, месо, сирена, ядки или комбинация от различни любими неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X