Напишете дума/думи за търсене

Не мийте месото, не яжте тесто и още вредни готварски навици

Готвенето вкъщи има много предимства. Яденето на домашно приготвени ястия по-често ни помага да удовлетворим всички необходими хранителни нужди, сочат изследвания. Въпреки това е наистина важно да спазваме определени правила, за да запазим храната си безопасна за ядене.

1. Размразявате месото на стайна температура

Температурният диапазон, който се счита за рисков за съхраняване на храна, е от 5°C до 60°C. При тази температура вредните хранителни бактерии могат бързо да се размножат. Ето защо винаги трябва да размразявате месо само в хладилника или в микровълновата печка.

2. Измивате суровото месо
Свикнали сме да мислим, че щом изплакнем нещо, така го почистваме - обаче това не е вярно в случая с месото. Измиването на сурово птиче, говеждо, свинско, агнешко или телешко месо преди готвене не се препоръчва от специалистите. Причината за това е, че бактериите от месото лесно могат да се разпространят в други продукти, повърхности и прибори.

3. Охлаждате на храната, преди да я приберете в хладилника
Това правило се дължи на същата причина като тази за размразяването на месо на стайна температура: бактериите бързо се размножават при температури от 5°C до 60°C. Ето защо може да бъде наистина опасно да оставяте бързоразвалящите се продукти извън хладилника за повече от час или два.

4. Опитвате храната, за да проверите дали е развалена
Невъзможно е да се разпознаят опасни бактерии по външен вид или вкус на храната. Въпреки това дори малко количество от такива бактерии може да доведе до сериозно хранително отравяне. За да избегнете това, изхвърлете всякакви продукти, ако имате съмнения, че са развалени.

5. Пробвате сурово тесто
Никога не трябва да ядете сурови яйца под каквато и да е форма. Има голяма вероятност те да съдържат бактерията, известна като салмонела, което е доста опасно за хората. Освен това не опитвайте неопечено тесто, дори и без яйца, защото брашното може да съдържа E. coli, което да причини различни инфекции.

6. Мариновате месо или риба на стайна температура
Това е още една по-типична грешка при готвене, която може да доведе до хранително отравяне. Отново, винаги помнете за рисковия диапазон на високата температура, която благоприятства растежа на бактериите. Когато мариновате месо извън хладилника, нарушавате това правило.

7. Недосготвяте месо или риба
Храната се счита за безопасна само когато е загрята до определени температури. Това е най-добрият начин да се гарантира, че всички бактерии са изчезнали. За да сте сигурни, че рибата или месото са приготвени правилно, може да използвате кухненски термометър.

8. Не миете ръцете си преди готвене
Бактериите живеят върху всички повърхности, дори върху ръцете ни. Представете си колко неща докосвате през деня и когато започнете да готвите, без да измиете ръцете си, може да прехвърлите всички тези бактерии в храната. И не забравяйте да измиете ръцете си и след готвене.

9. Излагате меда на високи температури
Излагането на меда на високи температури може да доведе до намаляване на качеството му и да доведе до увеличаване на някои канцерогенни съединения. Така че е по-добре да не слагате мед в чай или други топли напитки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X