Напишете дума/думи за търсене

Грешките, заради които кафето ни няма хубава пяна

Като европейци ние, българите, обичаме кафето ни да е силно, плътно, ароматно и с каймак. Най-трудно обаче се постига перфектният каймак. Ето кои са често срещаните грешки, когато варим кафе у дома.

Размерът на смилане на кафето не съответва на начина, по който го приготвяте

Различните стилове на варене изискват различни размери на смилане. Това е така, защото степента на извличане на кафената основа е по-висока, когато те са по-фино смлени (благодарение на по-голямата повърхност, която е изложена на горещата вода). Използването на по-фино смляни кафени зърна също увеличава времето, необходимо за преминаване на водата през кафената основа – именно затова, когато натъпчете по-добре кафето във филтъра, на водата й е необходимо повече време и повече сила, за да мине през него.
Запомнете: методите за варене с по-кратко време за контакт изискват по-фино смлени кафени зърна; тези с по-дълго време за контакт – по-груби и едри. Ако правите еспресо или аеропреса, използвайте ситно смлени зърна. Използвайте средно едри за турско, за кафемашина и филтър. И накрая, използвайте най-едрите за френска преса.

Използване на чешмяна вода

В България чешмяната вода на много места е качествена, но ако искате да сте сигурни в кафето, което пиете и което съдържа 98% вода, най-добре работете с вода от филтърна кана или изворна.

Варене при грешна температура на водата

Температурата на водата е невероятно важна. Препоръчва се тя да е между 90-96°. Използването на термометър е най-лесният начин да се уверите, че водата ви е достатъчно гореща, но ако нямате тази опция, може да кипнете водата и да я оставите около 30 секунди, преди да започнете да варите кафето.

Не измервате правилно кафето си

Твърде много кафе дава кисел вкус, а твърде малко - блудкав. За 200 мл вода са ви необходими около 2 супени лъжици кафе.

Пиете кафе с изтекъл срок на годност

Старото кафе няма да ви разболее, но след изтичане на срока му кафето се влошава като вкус и аромат. Проверете датата на печене на опаковката и имайте предвид, че смляното кафе е най-добро до две седмици след отварянето.

Ако все още ви е трудно да постигнете пяна на вашето кафе, използвайте трика с миксера. Купете си малък миксер за фрапе (цените им са около 10 лв) и с него разбъркайте първо малко от кафето заедно със захарта и/или млякото, а след това внимателно долейте останалото кафе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X