Напишете дума/думи за търсене

Имате кашлица и запушен нос? Лекувайте червата!

Човешкото тяло е хармонична система, в която компонентите са взаимосвързани и взаимозависими. Според традиционната китайска медицина всички наши вътрешни органи са сдвоени. Ако има проблеми в работата на един орган, със сигурност ще има дисфункции в неговата половинка.

Теорията на китайската медицина обръща много внимание на взаимодействието на енергия и кръв в човешкото тяло. Тази връзка е двупосочна: кръвта е източник на енергия, а енергията контролира кръвта. Меридианите са своеобразни начини за движение на енергия в тялото. Привържениците на източната медицина са убедени, че човек може да бъде здрав само когато енергията тече по меридионалните канали свободно и равномерно.
Както е известно, китайската традиционна медицина има собствено виждане за диагностиката и лечението на много заболявания.

Меридиани в човешкото тяло

Системата, от така наречените меридиани в тялото, е понятие в традиционната китайска медицина. Според него жизнената енергия се движи по каналите. В тялото има дванадесет основни меридиана.

Меридионалните канали проникват в целия организъм - от върховете до петите. И преминават през всички вътрешни органи. Следователно хармоничното взаимодействие между органите пряко зависи от това как те са взаимосвързани от каналите на меридиана.

И въпреки че меридионалните канали не могат нито да се видят, нито да се усетят, съществуват. Те се състоят от специални съединения от клетки, които образуват своеобразни пътища, свързващи нашите органи.

Затова китайските лекари не приветстват никакви хирургични операции. Факт е, че след операцията свързващите канали се унищожават. Целостта им е нарушена, връзката на специални клетки също.

Когато се наруши целостта на кръвоносните съдове, този проблем е разрешим: съдовете могат да бъдат зашити и възстановени. 

Сдвоени органи в тялото

Китайските лекари вярват, че всички наши вътрешни органи са сдвоени, които са свързани помежду си с канали. Ето основните.

Белите дробове и дебелото черво са една двойка. Тяхното отражение е носът.

Черният дроб и жлъчният мехур също са двойка. Състоянието им се отразява в органите на зрението (очите).
Следващата двойка е сърцето и тънките черва. Ако човек има сърдечни проблеми, той има постоянно усещане за гадене. Затова при хора със сърдечносъдови заболявания започват позиви за повръщане и диария. Тяхното огледало е езикът.

Бъбреците и пикочният мехур също са сдвоени органи. Функциите им се отразяват в ушите.

Далакът и стомахът са друга двойка органи. Състоянието им се отразява в устната кухина.

Следователно, ако един от сдвоените органи има нарушени функции, тогава вторият орган също ще показва неизправности.

Ето един пример. Ако човек има хроничен синузит или постоянно му се запушва носът, трябва да обърнете внимание на червата и да ги лекувате, ако се налага. Обърнете внимание и на изпражненията, ако носът е запушен, най-вероятно ще има проблем с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X