Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да чистим пералнята, за да удължим живота й 2 пъти

Активната работа на пералнята допринася за запушването и натрупването на различни видове отлагания в нейните елементи. Следователно правилното почистване на пералнята ще удължи живота й.

Какъв вид мръсотия се натрупва в пералнята

- мухъл върху уплътненията на вратата
- котлен камък върху нагревателния елемент;
- остатъци от прах за пране;
- мръсотия във филтъра на дренажната помпа;
- частици от ръжда и пясък във филтъра във входящия маркуч.

Ако не избършете тялото на пералнята, с течение на времето може да забележите замърсявания по външните повърхности на машината.

1. Почистване на барабана и нагревателя
Котленият камък не е нищо повече от магнезиеви и калциеви соли, така че трябва да се отстранят с киселини. За тази цел оцетът или лимонената киселина са идеални.

Вариант 1. Почистване с оцет и сода

Вземете 2 чаши бял оцет, 1/4 чаша сода за хляб; 1/4 чаша вода и твърда гъба. Пригответе смес от содата и водата, сложете я в отделението за перилния препарат и изсипете оцета директно в барабана. Активирайте най-дългата програма при най-висока температура.

Вариант 2. Почистване с лимонена киселина

Вземете 1 до 6 опаковки лимонена киселина. Изсипете прахчетата в отделението, предназначено за прах за пране. Активирайте най-дългата програма при най-висока температура.

2. Почистване на уплътненията на люка
Ако се е натрупало голямо количество мухъл, тогава ще се наложи да го изчистите, но не използвайте хлорсъдържащи съединения за тази цел, в противен случай е възможна деформация на каучука.
Нанесете малко почистващо средство върху влажна кърпа (или гъба), леко издърпайте гумата към себе си и избършете металния калъф. След това почистете уплътнението. Основното замърсяване се натрупва на дъното на люка, но цялата му обиколка трябва да бъде обработена.

Не дърпайте гумата твърде силно, в противен случай може да се повреди.

3. Почистване на дозатора

Всяко почистващо средство може да помогне за премахване на отлаганията от прах и омекотител.
Напръскайте стените на отделението с почистващо средство, оставете го да престои 2 часа и след това време го почистете на ръка.

Ако дозаторът е покрит с ръжда, остатъци от прах и други средства, може да го почистите със:

- домакински химикали по ваш избор;
- смес от гореща вода, оцет и сода.

Напълнете дозатора с избрания от вас продукт и оставете да престои 2 часа. Сега почистете съда с гъба и четка за зъби. Изплакнете добре дозатора под течаща вода, избършете със суха кърпа и го върнете в машината.

4. Почистване на филтъра на пералнята (дренажна помпа)

Ако не се погрижите за филтъра, машината след известно време просто ще спре да източва вода, което може да доведе до наводнение.

Необходимо е да вземете почти плосък контейнер, кърпа или голям парцал, плоска отвертка или подобен инструмент.
Достъпът до филтъра е в долната част на пералнята. При редица модели филтърът е просто покрит със специален панел. Преди да развиете капака, покрийте пода с кърпа и поставете контейнера за вода.
Развийте капака с отвертка и отстранете натрупаните отпадъци и мръсотия. Избършете добре, затворете и фиксирайте панела добре.

5. Почистване на филтъра за подаване на вода

В допълнение към филтъра за дренажна помпа пералнята разполага и с филтър за подаване на вода. По време на работа на машината той се запушва с ръжда и пясък. Тази процедура може да се прави веднъж на шест месеца.

Трябва да вземете стара четка за зъби и клещи. Изключете крана за подаване на студена вода към пералнята (това е задължително). Преместете машината, за да получите достъп до задната стена. В горния десен ъгъл на корпуса има маркуч за подаване на вода. Опитайте се да развиете гайката на маркуча.
В него има малък филтър с мрежа. Трябва да го извадите с клещи. Изплакнете филтъра обилно във вода, почистете с четка за зъби. Поставете обратно филтъра и завийте внимателно маркуча.

Важно!

Използвайте точно толкова прах и други перилни препарати, колкото наистина ви трябват. Преди да изперете дрехите, проверете джобовете и извадете оттам всички предмети, така че източващият филтър да не се задръсти.
Извадете чистите предмети веднага след пране. Дръжте вратата на пералнята отворена, за да осигурите циркулация на въздуха (поради висока влажност вътре, може да се образува мухъл).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X