Напишете дума/думи за търсене

Съвети от психолози - как да реагираме правилно на детските емоции

Много родители не знаят как правилно да реагират на преживяванията на децата си, които не знаят как да скрият емоциите на радост и тъга, открито изразяват гняв, разочарование, не крият сълзите от болка. Задачата на възрастните е да научат децата как да управляват правилно емоционалните си преживявания, да се отърват от негативизма и да поддържат спокойствие.

Психолозите препоръчват децата да се възпитават да не крият емоции, а да се вслушват във вътрешните преживявания и чувства. С този подход се формира високо ниво на интелигентност, детето става по-уравновесено, лесно преодолява житейските трудности.

Родителите трябва да се научат открито да изразяват чувствата си към децата си. Важно е да обясните на наследника си какво чувства: негодувание, ако му е отнета играчка, болка след падане на земята. То трябва да разбере, че да плачеш и да се ядосваш, не е срамно, а че самото чувството на срам е естествено и нормално.

Възрастните трябва да реагират адекватно на ситуацията. Ако детето е ядосано, по-добре е да се успокои, а не да му се крещи, защото по този начин дават отрицателен пример. Постепенно хлапето ще развие емоционална интелигентност, която ще го предпази от стрес и излишни притеснения.

Децата, които са развили емоционална интелигентност, общуват по-лесно със своите връстници и са по-малко склонни да влизат в конфликт. Те се отличават с хладнокръвие, знаят как да контролират поведението си, по-спокойни са и уравновесени в обучението си. За да научите детето си да контролира спокойно емоциите, следвайте простите правила и препоръки на психолозите:

- Играйте по-често на настолни и ролеви игри, преигравайте трудни ситуации, негодувание и стрес.
- Помогнете му да изразява гняв: „Нека ударим възглавницата, ако ти се иска да удариш брат си.“
- Научете го самоконтрол чрез дихателна практика, наблюдавайки поведението на други деца.
- Не забранявайте да се ядосвате, да се дразните и да плачете, но се опитайте детето ви да изразява емоции на уединено място.
- Изразете на глас емоциите, които изпитва малчуганът: „Радвай се, че си спечелил играта“, „Плачи, защото твоето приятел те е обидило“.
- След стрес играйте с любимото мече или кукла. Прехвърлете ситуацията върху играчката: това ще ви помогне да чуете какво наистина преживява детето.

Научавайки децата как свободно да изразяват мисли и емоции, родителите могат да му помогнат да изгради емоционална стабилност. Това дава самочувствие, създава основата за израстването на силна личност. Това ще ви позволи да отгледате щастлив човек, който знае как правилно да реагира на житейските проблеми и дребни неуспехи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X