Напишете дума/думи за търсене

Черно-белият кон, гадателят и други капани, в които мозъкът ни вкарва

Има няколко трика и минуса, които мозъкът използва понякога, за да ви накара да мислите за неща, които не са истината. И колкото по-бързо разберете това, толкова по-добре ще бъде за вашето спокойствие.

Мозъкът ни е лъжец. Той прави предположения, които всъщност не са вкоренени, прави изводи, които са по-скоро свързани със страха, отколкото какъвто и да е логичен аргумент, и има прозрения, често манипулирани от медиите и други убедителни истории. Изследователите от години знаят, че спомените не са добър източник на информация.

Нашият мозък е ненадежден разказвач. Той не разбира истината, както често я определяме - привеждане в съответствие с факти или реалност. Вместо това той функционира върху факти и реалност, които са пресяти през филтъра на нашите лични пристрастия и възприятия за света. Тази „истина“ също е обект на познавателните грешки, които правим ежедневно.

Често дефиниран като автоматични отрицателни мисли, мозъкът често се включва в поредица от негативни мисли. Тези мисли често ни заключват в мисловен модел, който създава стрес и безпокойство и предотвратява растежа ни.
Една от причините това да се случи е потребността на мозъка да поддържа статуквото като механизъм за оцеляване.

Но заключвайки мисленето си, ние се противопоставяме на възможностите за развитие.
Това е мислене „против“. Това е начинът на мозъка да ни убеди, че частичните или неверни твърдения са истината. Това е начинът, по който нашият ум ни лъже. Когнитивните грешки, както се наричат още от психолозите, могат да задълбочат моделите на депресия и да направят разстройствата на настроението по-предизвикателни за управление и преодоляване.

Седем начини, по които мозъкът ни лъже

1. От мухата слон

Правим проблема по-значим и по-голям от действителната му същност, като често си представяме, че е на път да се случи абсолютно най-лошото нещо.

2. Черно-белият кон
Тук виждаме всичко винаги или като страхотно, или като лошо. Няма среда. Няма сиво между черното и бялото.

3. Кодексът на песимиста

Тук нашето възприемане на заплаха е свръхсъзнателно, че виждате само негативното във всяка ситуация. От ваша гледна точка няма „добро“.

4. Мантрата на перфекциониста

Много деца и възрастни с висок потенциал попадат в този капан. Тук се фокусираме върху това, което смятаме за свои недостатъци и свеждаме до минимум признаването на силните си страни.

5. Отрицателният етикет

Ние се етикираме по груби и негативни начини, като се фокусираме върху малки аспекти от себе си, които допринасят за вашия негативен имидж. Трябва да разбием минусите, които мозъкът ни използва.

6. Гадателите

Тук си казваме какво мислят другите хора за вас - и винаги по най-негативния начин.

7. Мрънкането на жертвата
Това е често срещана мозъчна измама при децата. Тук ние обвиняваме другите хора за всичко, което се случва, като винаги се държим като жертва.

Всеки от тези мозъчни капани споделя обща цел - да ни предпази от растеж или изживяване на нещо различно. За щастие има неща, които може да направим и да научим децата си да ги преодоляват.

4 неща, които може да направите, за да се противопоставите на капаните, които мозъкът използва

1. Признайте и приемете, че мислите ви невинаги са правилни

Научете се да ги различавате и коригирайте според нуждите.

2. Практикувайте свидетели на мислите си, за да разпознаете кога мозъкът ви може да се опитва да ви измами.

Колкото повече сте свидетели, толкова повече контрол може да започнете да придобивате над мислите си.

3. Мислете умишлено

Когато разпознаете заблудата, незабавно успокойте мислите си и коригирайте грешките. Преструктурирайте мислите си от черния кон към нещо по-ориентирано към растежа.

4. Целенасочено се занимавайте с дейности за самосъстрадание

Участвайки активно в самосъстрадание, ще може да практикувате преструктуриране на минусите на мозъка си.

Първоначално може да е трудно да се научите да разпознавате кога мозъкът ви лъже. Но отделянето на време, за да научите за личните си минуси и практикуването на уменията си за преструктуриране, ще ви позволи да помогнете на децата си да направят същото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X