Напишете дума/думи за търсене

Как да кажем на приятел, че се излага

Нали знаеш, че по това се различават обикновените познати от добрите приятели. И едните, и другите могат да ти говорят хубави неща и да те приспиват с комплименти, но само истинският приятел ще ти каже онази необходима истина, от която ще те заболи.

Някои хора до дълбока старост не могат да преодолеят притеснението си да кажат на приятел, който се излага с нещо. Не бъди като тях, научи се още сега да го правиш. На първо място не се страхувай. Щом правиш нещо от добро сърце и от желание да помогнеш на някого, значи то е хубаво. Няма нужда да си задаваш въпроси от типа на „дали не е по-добре за него да си замълча“. Не, не е по-добре за него, ако в другия случай може да му помогнеш. Единственото, което трябва да прецениш, е как и кога да изтърсиш неудобната истина.

На въпроса „кога“ има лесен отговор – никога пред други хора. Изчакай да останете само двамата/ете и подходи елегантно и с такт. Да речем, че става въпрос за носене на твърде къси поли на пълнички бедра. Как да й го кажеш ли? Може да звучи например така: „Сещаш ли се как се смеехме на онази колежка, че носи ужасяващо силен грим? Усещам подобни шушукания и погледи и в твоите къси рокли и поли. Може би ти не ги чуваш, но аз вярвам, че приятелите са за това – да казват тези неща. Не искам да те наранявам, но не искам и никой друг да го прави. Затова, моля те, послушай ме – зарежи ги тези поли. Панталоните ти седят къде-къде по-добре!“

Две са нещата, които винаги ще са ти от помощ, ако искаш да кажеш неудобна истина – уточнението, че истинските приятели правят така и подаването на алтернатива веднага, след като изплюеш камъчето: например „панталоните ти седят много по-добре!“, „не търси внимание от Х, защото явно го дразниш, затова пък У много те харесва...“

За финал на този разговор, който може да бъде труден за теб, но полезен за твоя/та приятел/ка, го/я увери, че очакваш от него/нея същата откровеност, когато ти не правиш нещо като хората и си на път да станеш за смях. Така ще затвърдиш у него/нея усещането, че постъпката ти е добронамерена.

Как да разпознаем токсичните приятели

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X