Напишете дума/думи за търсене

Кажи ми каква е приятелката ти, за да ти кажа какъв ще е мъжът ти

Случвало ли ви се е любимият мъж и най-добрата приятелка да не могат да се понасят? На всеки се е случвало и това е прост принцип на психологията – просто тези двамата вероятно сериозно си приличат. Много от вас ще кажат „Абсурд, нямат нищо общо“, но е малко вероятно да нямат нищо общо. Просто тя е жена, а той е мъж и техните прилики са принципни, а не конкретни, съответно не така очевидни. Не е задължително, ако той харесва шкембе чорба, тя също да я харесва, или ако тя е сноб, той също да е такъв. Но има генерални прилики, по които тези хора в твоя живот наистина са един типаж.

А може би си мислите, че в избора ви на най-добра приятелка има нещо случайно? Това също не е точно така. Всеки човек, когото избираме да бъде в живота ни и да остане до нас, е неслучайно човекът, който е. Свързано е най-вече с нашата личностна характеристика и далеч по-слабо с обстоятелства, лична история и някаква случайност.

Ако вие сте плах и неуверен човек, най-вероятно до вас да има приятелка, която не страда от проблеми със самочувствието си, но също така умее да проявява емпатия към вашата „слабост“. Същото ще се отнася и за мъжа, когото търсите и който би ви подхождал. Вие имате нужда човекът до вас да ви вдъхва увереност, че всичко е наред, че можете да се справите, че съществуването ни на този свят е изпълнено и с прекрасни моменти, а не само със страшни и плашещи.

Ако вие сте амбициозен и конкурентен човек, вероятно избирате приятели в най-близкото си обкръжение, които не са като вас. Хора, които не търсят да се доказват на никого или поне не го правят на живот и смърт. Те са спокойни, те са пацифисти, те може би дори са тревожни, не обичат състезанията и се чувстват некомфортно в ситуации, в които някой търси начин да изпъкне. Най-вероятно както приятелката ви, така и партньорът ви не обичат разгорещените спорове, безсмислените кавги, предпочитат да отстъпят и се чувстват точно толкова победители, колкото вие, когато го правят.

Ако сте потаен човек, вие вероятно имате нужда от открити хора до себе си. Първо, вие тайно им се възхищавате. Никога няма да го признаете дори пред себе си, но това е така. Второ, вие подсъзнателно знаете, че ако всички са потайни като вас, на този свят може би няма да съществува понятие като приятелство, а любовта ще е трудна и несигурна. Затова имате нужда от тях до вас – и като приятели, и като любими.

Примерите може да бъдат безкрайно много. Психологическите модели ги предполагат и няма нищо странно в това, че търсите такива приятели, каквито и партньори. Всеки от нас търси онези парченца от житийския пъзел, с които да направи едно цяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X