Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Спасов, победителят в MasterChef: Всеки трябва да наруши комфорта си, за да се почувства жив

MasterChef България има своя нов победител. На 6 декември вечерта, след оспорвана и много равностойна битка, Chef Силвена Роу, Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев определиха за носител на титлата MasterChef на България и наградата от 100 000 лв. 38-годишния Ивайло Спасов. На второ място остана Виолина, която получи наградата на MasterCard - в рамките на цял месец тя ще бъде Chef готвач и ще има свой напълно оборудван Pop-Up ресторант в София, където ще може да разгърне своя талант професионално. На трето място остана Митко, който заслужено си спечели титлата „алхимикът“ в MasterChef.

Още с първото си ястие по време на кастингите Ивайло се заяви като готвач, за когото няма географски граници. Силната му страна неизменно беше вкусът, но той често имаше проблеми с външния вид на ястията си. Неведнъж изглеждаше изгубил самообладание, но използваше всяко следващо готвене, за да се развива и да преодолява проблемите си и да надскача дори собствените си възможности. Ивайло съумя да разгърне таланта си и последователните му усилия го отведоха до финала, където освен със страхотен вкус той омая журито и с невероятни презентации.

Финалът започна изключително оспорвано. Финалистите трябваше да впечатлят журито като приготвят страхотно предястие за 30 минути, невероятно основно ястие за 60 минути и съвършен десерт за още 60 минути. И тримата се справиха с предястията изключително добре, което накара журито на изпадна в задънена улица.

За уникалната презентация и вкус на севичето на Ивайло, който поднесе предястието върху аквариум със златни риби Chef Михалчев заяви – „Изкара ме извън играта просто. Ще се пенсионирам. Това е.“ и продължи „Честно да ти кажа много рисковано решение, но в крайна сметка, вкарваш гол.“

Chef Роу пък изпадна в екстаз от алхимичния вариант на яйцата по панагюрски на Митко – „Все едно си ми дал едно платно и да си го довърша аз. Знаеш ли, цялата тази атракция, която ти въвеждаш, пак ти създаваш едно преживяване. Уоу, уоу, перфектно.“

Chef Михалчев беше изключително ясен при анализа на ястието на Виолина – „Използвала си азиатска техника при приготвянето на твоята чиния. Много силно начало, поздравления!“

При подготовката на основното ястие участниците са раздадоха до край, защото залогът беше доста висок – оставане в надпреварата. Според Chef Михалчев това е била най-добрата презентация на Виолина и „тя му диша във врата“. Ивайло отново направи ефектна презентация като довърши ястието на живо пред журито, изпичайки го върху камък от хималайска сол и отново получи поздравленията им. Добри бяха и коментарите за Митко, но той беше допуснал малки грешки, които на този етап го лишиха от по-нататъшно участие.
„Неведнъж сме си говорили с колегите, че на 20 години нито един от нас не е могъл да прави тези неща. Ако продължиш в този дух, за теб ще се пишат книги!“ с тези думи Chef Токев се обърна на изпращане към носителят на неговата златна престилка – Димитър.

Решителният сблъсък и най-трудното решение за журито бе при десертите, които бяха толкова сложни и многокомпонентни, че битката продължи до последния миг. И двамата участници направиха малки грешки, а и през цялото време се движеха почти с равни темпове и успехи. В крайна сметка журито отсъди в полза на Ивайло.

„Да държа тази награда в ръцете си е плод на супер много жертви, които съм направил, изключителни усилия, които съм положил. И най-важното според мен за всеки човек да опита да си наруши комфорта си, да излезе от него, да се почувства жив. Защото апатията убива, а аз преди това бях малко класически пример за апатичен човек. Е, вече не съм, вече съм MasterChef на България!“ – това бяха първите думи на победителя в 6 сезон на най-горещото кулинарно шоу у нас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X