Напишете дума/думи за търсене

7 удивителни китайски поговорки

Много китайски поговорки са буквално на няколко хилядолетия. Някои от тях произлизат от легенди. Всички те имат една и съща цел да преподават урок за пълен и ценен живот. Това е образователен начин за предаване на мъдростта, събирана от тази цивилизация през вековете.


Ако има нещо, което характеризира китайските пословици, това е тяхната елегантност. Както и тяхната поетична способност да правят метафори за реалността.

Китайски поговорки за силата на волята
Азиатците и особено китайците се характеризират с дълбоко чувство на саможертва и придават огромна стойност на силата на волята. Тези хора исторически са преминавали през колосални природни бедствия и са се издигали многократно от пепелта си. Ето защо те придават такава огромна стойност на способността да останеш силен.


И има много китайски пословици, които подчертават способността, която всички ние имаме да оформяме собствената си съдба.


Планини и живот
Планините са метафора, която много китайски пословици използват. Те представляват трудности и препятствия.

„Човекът, който движи планина, започва като отнася малки камъчета.”
Този цитат отдава почит на търпението, което е източник на сила в азиатските култури.
Има и друга поговорка с подобна идея.

Тук също се говори за търпението заедно с постоянството. Изкачвате планината като възрастен човек, тоест бавно и разумно се изправяте срещу препятствието. „Да пристигнеш като млад” означава, че пътят ще подмлади човека, който го извърви.

Истинското значение на доверието


Това е красив урок с много истина и е увит в хубав поетичен поклон. Поговорката говори за доверие.

Прекомерна чистота
Чистото и нечистото винаги са били често срещани теми в религията, философията и културата. Почти винаги свързваме чистотата с позитивност, а нечистотата с негативност. Но тази китайска поговорка преобръща тази идея.

Това отражение говори за липсата на човечност в съвършенство. Ето защо ние наричаме вода без живот в нея „стерилна“. Там, където има живот, обаче има и противоречие. Тоест това, което има, е „примес“. Но това е прекрасен примес, който е в основата на целия живот. Нека не забравяме, че правилните отговори идват от грешните, а не от съвършенството.

Движете се напред, винаги напред
Китайците, както повечето азиатски култури, са любители на паузата. За разлика от западната култура, те виждат слабост в бързането, а не сила. Дори само създаването на тяхната история е продължило няколко века. Те са модел за бавна промяна. Тази поговорка обобщава добре тази гледна точка.

В този случай поговорката говори за това колко е важно да останеш активен. Но това не означава непременно да си напълно динамичен. Това е по-скоро като процес, който се движи напред стъпка по стъпка. Дори целта да е далеч, стига да продължавате напред, ще стигнете там.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X