Напишете дума/думи за търсене

Ву Вей - изкуството да решаваме проблеми без усилия

Ву Вей, или решаването на проблеми без усилия, е философия на живота, която може да помогне много в този век на конкурентоспособност, в който почти всички искат признание и власт.
Ву Вей е концепция от даоистката философия, която ни насърчава да търсим по-лек живот. Става въпрос за решаване на проблеми без сила или натиск.

Този метод може да ви помогне да водят живот без стрес.
Тази перспектива е описана в „Тао Те Кинг” - най-добрата книга в даоистката мисъл и философия. Според легендата Лао Дзъ я написва около 600 г. пр. н. е. В свободен превод „Ву Вей” означава „Старият господар“.

За Лао Дзъ това, което е добро и добродетелно, се отнася до начина, по който работи космосът. Това е естествена, постоянна и „течна” промяна. Тази философия възникна в резултат на разбиране на Вселената, която постоянно „тече”.

Същността на Ву Вей

Ву Вей може също да означава „без действие“, „растеж“ или „без усилия“. Основната идея на тази концепция е да позволи на нещата да текат в естественото си състояние, без да променят техния ход. Дзен калиграфията я представя с кръг.

Не си мислете обаче, че става въпрос да спрете да действате. Това не означава да изоставите мечтите си или да спрете целите си. Според ученията, описани в „Тао Те Кинг”, Ву Вей не се отнася до пълната инерция. Става въпрос за разбиране на баланса на нещата и позволяване на всичко да тече, без да упражнява натиск или да възпрепятства универсалния механизъм.

Ву Вей разбира, че много неща са извън нашите ръце и затова трябва да запазим спокойствие.

Хората често губят енергия, борейки се срещу неща, които не могат да променят, и това е, което даоистките учения имат за цел да предотвратят. Ву Вей проповядва „действие без действие“ - „Действайки по такъв начин, че да оставите нещата да бъдат.“

Пример за по-добро разбиране на тази философия е гледането на растения. Те растат без усилия. Просто се случва техният живот. В допълнение към флората даоистките текстове илюстрират Ву Вей с пасивната природа на водата.


Водата може да изглежда слаба за някои, но всъщност може да ерозира скалите и да тече навсякъде, дори през най-малките пукнатини. Въпреки че може да се раздели на капчици, тя в крайна сметка става част от необятния океан. Водата има още една голяма способност: да тече надолу в „тъмната долина“ - мястото, където целият биологичен живот се регенерира.

Начини за включване на тази философия в нашия живот
Най-известната характеристика на Ву Вей е хармонията. Не прекъсва или пречи на нищо, а просто тече. Така че не става въпрос за отказ от каквото и да било проявление на воля, а за това да се примирите с нея, както правят повечето естествени процеси.

Ето няколко насоки за прилагане на тази философия на живота на практика:
• Оставете всичко да тече и оставете спокойствието да надделее
• Наблюдавайте как нещата се променят, без да се намесвате
• Спрете и вижте как в по-голямата си част активно създавате проблемите
• Оставете ги да се разтворят, без да разбъркват ума ви
• Погледнете възможностите, които животът ви предоставя, и ги използвайте, но без да харчите твърде много енергия


Важно е да съсредоточите енергията си върху това, което е наистина важно, за да въведете философията Ву Вей във вашия живот. Трябва да се освободите от онези неща, които влияят на вашето благосъстояние.

• Спрете да мислите за каквито и да било проблеми или ситуации, след като приключат, тъй като това е загуба на енергия. Вместо това се съсредоточете върху нови възможности
• Винаги оставайте спокойни. Всичко ще се получи. Независимо колко препъникамъни може да срещнете
• Отпуснете колана на грижите. Това не означава, че няма да направите нищо, напротив, като останете обективни и спокойни, ще може да разработите по-умни стратегии, които няма да ви изтощават психически
• И накрая, доверие. Философията Ву Вей ви насърчава да развиете увереност в живота си. Става въпрос и за доверие в себе си.

Ву Вей за по-спокоен живот
Прилагайки тази философия на живота, ще разберете, че нещата са по-прости, отколкото си мислите. Вашите мисли правят всичко да изглежда като задънена улица.
Затова се съсредоточете върху благосъстоянието си и включете този начин на разбиране на живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X