Напишете дума/думи за търсене

Тестостеронова терапия: ползи и рискове

Последните години стана доста популярна тестостеровоната терапия. С напредване на възрастта тя наистина може да звучи обещаващо, но имайте предвид, че съществуват множество заблуди относно това, което лечението може и което не може да направи за вас/вашия партньор.

Тестостероновата терапия може да изглежда като най-добрата формула против стареене. И все пак здравните ползи от терапията с тестостерон за свързания с възрастта спад на тестостерона не са ясно доказани за науката.

Но да си припомним основните неща. Тестостеронът е хормон, произведен предимно в тестисите. Тестостеронът помага за поддържане на:

  • Костната плътност
  • Разпределението на мазнините
  • Мускулната сила и масата
  • Косата по лицето и тялото
  • Производството на червени кръвни телца
  • Сексуалната функция
  • Производството на сперма

Какво се случва с нивата на тестостерон с възрастта?

Нивата на тестостерон обикновено достигат връх през юношеството и ранната зряла възраст. С напредване на възрастта нивото на тестостерон постепенно спада - обикновено около 1% годишно след 30 или 40-годишна възраст. За по-възрастните мъже е важно да се определи дали ниското ниво на тестостерон се дължи на нормалното стареене или на заболяване (хипогонадизъм ).

Хипогонадизмът затруднява способността да се произвеждат нормални количества тестостерон поради проблем с тестисите или с хипофизната жлеза, която контролира тестисите. Тестостероновата заместителна терапия под формата на инжекции, пластири или гелове може да подобри признаците и симптомите на нисък тестостерон при мъжете с подобни оплаквания.

Дали естествено намаляващото ниво на тестостерон причинява признаците и симптомите на стареене?

Не е задължително. Мъжете могат да имат много признаци и симптоми с напредването на възрастта. Някои, които могат да се появят в резултат на по-ниски нива на тестостерон, включват:

Промени в сексуалната функция. Това може да включва намалено сексуално желание, по-малко спонтанни ерекции - като по време на сън, както и безплодие.

Физически промени. Възможни са различни физически промени, включително увеличаване на телесните мазнини, намалена мускулна маса и сила и намалена костна плътност. Възможни са подути или нежни гърди (гинекомастия) и косопад по тялото. Може мъжът да има по-малко енергия, отколкото преди.

Емоционални промени. Ниският тестостерон може да допринесе за намаляване на мотивацията или самочувствието. Мъжът може да се почувства тъжен или депресиран или да има проблеми с концентрацията или запомнянето на нещата.

Някои от тези признаци и симптоми могат да бъдат причинени от други фактори, включително странични ефекти от лекарствата, обструктивна сънна апнея, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и депресия. Възможно е също така тези състояния да причинят ниски нива на тестостерон, така че лечението може да доведе до повишаване на нивата на тестостерон.

Може ли терапията с тестостерон да насърчи младостта и жизнеността?

Тестостероновата терапия може да помогне да се обърнат ефектите от хипогонадизма, но не е ясно дали терапията с тестостерон би била от полза за възрастните мъже, които иначе са здрави.

Въпреки че някои мъже вярват, че се чувстват по-млади и по-енергични, ако приемат лекарства за тестостерон, има малко доказателства в подкрепа на употребата на тестостерон при иначе здрави мъже. Насоките на специалистите показват, че терапията с тестостерон може да подобри донякъде сексуалната функция при някои от господата, но има малко доказателства, че подобрява други функции, като жизненост и енергия.

Какви са рисковете от терапията с тестостерон за нормално стареене?

Тестостероновата терапия крие различни рискове, включително:

Влошаване на сънна апнея - потенциално сериозно нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва.

Причиняващи акне или други кожни реакции.

Стимулиране на раково заболяване на простатата (доброкачествена хиперплазия на простатата) и растеж на съществуващ рак на простатата.

Уголемяване на гърдите.

Ограничаване на производството на сперматозоиди или причиняване на свиване на тестисите.

Стимулиране на твърде много производство на червени кръвни клетки, което допринася за повишения риск от образуване на кръвен съсирек. Съсирекът може да се разхлаби, да премине през кръвообращението и да се забие в белите дробове, блокирайки кръвния поток (белодробна емболия).

Също така, някои изследвания показват, че терапията с тестостерон може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Необходими са повече изследвания.

Като цяло лечението на нормалното стареене с терапия с тестостерон не е препоръчително. Ако мъжът няма медицинско състояние, което допринася за спада на нивата на тестостерон, лекарят му може да предложи естествени начини за повишаване на тестостерона, като отслабване и увеличаване на мускулната маса чрез упражнения например.

Колко е опасен ниският тестостерон за жените

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X