Напишете дума/думи за търсене

Консервирани лимони – суперхрана и съставка на страхотни рецепти

Консервираните лимони са основна храна в кухните на Близкия изток и Северна Африка и по този начин лесно се набавят от средиземноморските и някои азиатски пазари. Можете да ги намерите и в специализирани хранителни магазини и дори в по-големите вериги супермаркети, но те обикновено не са евтини. Затова пък може да си направите консервирани лимони у дома.

Въпреки че консервираните лимони са по-скоро подправка, отколкото храна, ползите за здравето от тях са много. От особен интерес е фактът, че целият лимон, не само сокът, а и плътната част, както и кората му, могат да се ядат благодарение на неговото консервиране, осигурявайки още по-пълноценно хранене.

Да си припомним какво знаем за лимоните. Те са с високо съдържание на витамин С и калий. В допълнение към значението си за имунитета и здравето на кожата, витамин С има мощни антиоксидантни свойства, за да неутрализира свободните радикали и да предпазва клетките и кръвоносните съдове от увреждане и възпаление, докато калият стимулира мозъчната и нервната функция и помага да се контролира кръвното налягане.
Проучванията показват, че редовният умерен прием на разтворими пектинови влакна - намиращи се предимно в кората - може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите и да намали риска от атеросклероза, сърдечни заболявания и диабет.

Благодарение на лимонения фитохимикал в състава си, лимоните спомагат за разтварянето на камъните в жлъчката и намаляват риска от развитие на рак на храносмилателната система. Те също така предотвратяват калцификация и образуването на бъбречни камъни. Лимонът в целия му вид се изследва и за антиканцерогенни свойства, по-специално неговата потенциална способност да предотвратява растежа и разпространението на човешките клетки на рака на дебелото черво и гърдата.

Освен ползите на консервираните лимони за здравето, те са неустоими, когато сложим престилката и започнем да готвим. Консервираните лимони ще придадат ярка, солена натура и изцяло нова дълбочина на всяко ястие, което се нуждае от аромат.

Може да готвите практически всичко с тях – месо, зеленчуци, риба, супи, салати, разядки, ориз, пюрета.

Ето и как да си ги приготвите в домашни условия. На всяка цена обаче купете лимони от биощанда, за да сте сигурни, че корите им са чисти, а не пълни с химикали.

Необходими съставки:

10-15 био лимона
250 г морска сол (в зависимост от размера на лимоните)
2 канелени пръчици (по избор)
2 сушени червени люти чушки (по избор)
4 дафинови листа (по избор)

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре лимоните и разрежете всеки от тях на две по дължина. Нарежете отново по дължина, за да разделите всяка половина лимон на три дълги тънки филийки.
2. Подредете плътно лимоните в стерилизирани буркани, като обилно ръсите със солта около тях, докато редите слоевете. Сложете билки и подправки около лимоните.
3. Притиснете добре лимоните и завършете с последен слой сол. За декорация бихте могли да добавите зърна черен пипер, но това няма да повлияе особено на вкуса.
4. Оставете буркана на хладно и тъмно място поне три месеца преди употреба. Обръщайте бурканите всеки ден. Винаги трябва да има слой сол в дъното на буркана, така че добавете допълнително сол, ако е необходимо. Зрелите лимони са жълтеникавокафяви.

5. След като отворите бурката, го съхранявайте в хладилника и покривайте отново с лимонов сок или слой зехтин след всяка употреба.

Най-полезните храни в консерви

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X