Напишете дума/думи за търсене

5 начина, по които общуването с баби и дядовци влияе на детето

Доста родители отделят доста време в размисъл как да поставят здравословни граници на общуването на децата им с баба и дядо.

Но ново проучване разкрива, че хлапетата, които прекарват повече време с прародителите си, по-добре приемат възрастните хора като цяло. Това важи особено при момичетата, които "са склонни да гледат на собственото си стареене по-благосклонно."
Така че освен перспективата дъщеря ви да извика „Долу ботоксът!“, какви ползи още имат децата от този междупоколенчески обичлив контакт?

Улеснява безпокойството при раздялата: Домът на баба и дядо е идеалното място да започнете да показвате на децата си, че са обичани, обгрижвани и сигурни в други домове. Вашите деца трябва да видят как функционират другите семейства, как другите взаимоотношения успяват и как другите жилища също могат да бъдат безопасни и обичащи.

Това увеличава щастието - и при двете страни: Според проучване от 2015 г., направено от Бостънския колеж, положителната емоционална връзка между баба и дядо и внуци възпрепятства и при възрастните, и при децата срещу симптомите на депресия. Както казва водещият социолог на изследването Сара Мурман: „Бабите и дядовците имат богат опит - те често разказват истории за живота си и как нещата са се случвали, когато са били млади, и след като децата станат възрастни, те могат да се възползват максимално тези уроци."

Тя подобрява поведението на децата: А на Оксфордския университет проучване установи пряка връзка между участието на баба или дядо и положително социално поведение в децата. Малчуганите имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми.

Бабите и дядовците служат като защитни мрежи за психично здраве: Когато децата се справят с трудности от тормоз в училище до развеждащи се родители, бабите и дядовците осигуряват постоянна безусловна любов. Участието им в живота на хлапетата е силно свързано с намалени трудности при приспособяването на смяната на атмосферата в семейството сред юношите от разведени или разделени семейства.

Социалният психолог Сюзън Нюман е категорична, че бабите и дядовците са одеяло за сигурност. Ако има някого, на когото вярват и знаят, че винаги е на тяхна страна, това е огромен емоционален плюс за децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X